<Zpět na přehled ŠJ základní škola Mohylová MŠ Čtyřlístek ZŠ Milady Horákové MŠ Korálek Liberec FZŠ Pedagogické fakulty UK KITCHEN WISE OWL-kuchyně moudré sovy Základní škola a Mateřská škola Braňany MŠ Svojetín ŠJ ZŠ Trávníčkova ŠJ ZŠ T.G. Masaryka Lomnice nad Popelkou ŠJ ZŠ Dubá ŠJ ZŠ Bosonožská ŠJ Novolíšeňská ŠJ MŠ Záhumenice ŠJ ZŠ T.G.Masaryka Studénka ZŠ a MŠ Melantrichova ZŠ a MŠ Holoubkov ŠJ Žižkova ŠJ Hálkova ŠJ Plánická Klatovy ŠJ ZŠ Tolstého Klatovy ŠJ MŠ Dačice ZŠ Politických vězňů Slaný MŠ Zvoneček Mělník ZŠ Bohutín ŠJ ZŠ Spořilov - Pardubice ŠJ ZŠ nám. Republiky 9. Znojmo 14. Základní škola Plzeň ŠJ Hradská při Základní škole Zlín Štefánikova 2514 SJ Brno Horní 16 Zařízení školního stravování Přerov Biskupské gymnázium Brno a mateřská škola Centrální školní jídelna Lovosice ZŠ Labská 27 Brno 4MŠJ Brodská 5 Mateřská škola Žďár n.S. Vysocká 10 MŠ Srdíčko Centrální školní jídelna Třebíč Základní škola Karlovy Vary Truhlářská 19 ZŠ a MŠ Křižanov p.o. Školní jídelna při Fakultní základní škole Ústí nad Labem Mateřská škola Hodonín Mateřská škola Vídeň Mateřská škola Hospozín, okres Kladno ZŠ Řevnice Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Mateřská škola Podlesí ZŠ a MŠ Rudná pod Pradědem Mateřská škola Lužec nad Vlavou ZŠ a MŠ Maletín Zařízení školního stravování Opava příspěvková organizace Mateřská škola Bašť Mateřská škola Olšava Mateřská škola Čtyřlístek mš KomenskéhoTrutnov ZŠ a MŠ Starý Hrozenkov ŠJ při ZŠ Náměstí Míru 283 Vrchlabí ŠJ při ZŠ Kunratice MŠ Kosmonosy ŠJ při ZŠ Křižná Valašské Meziříčí ŠJ U Tří lvů České Budějovice Školní jídelna při Základní škole a Mateřské škole Kašava Školní jídelna ZŠ a MŠ Dolní Olešnice Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené Plzeň Školní jídelna při Masarykově jubilejní ZŠ Hřebeč MŠ Sokolov-M.Majerové Školní jídelna při ZŠ Lány Školní jídelna Mařatice Zš Náchod-Plhov Příkopy 1186 ZŠ a MŠ Leskovec Mateřská škola "Čtyřlístek", Praha 2, Římská 27 Školní jídelna při SŠ, ZŠ a MŠ Kraslice, Havlíčkova 1717 MŠ Doubravka Školní jídelna Mařatice 1. máje 55 Akademie hotelnictví a cestovního ruchu Základní škola Zachar, Kroměříž Prima Jídelna Tovární MŠ Jaruška Kunice MŠ SLUNÍČKO ZŠ a MŠ Černý Důl ZŠ a MŠ Dolní Olešnice MŠ Jeřmanická Základní škola a Mateřská škola Deblín MŠ Kořenského Kladno Masarykova jubilejní základní škola Hřebeč MŠ Brejličky Kladno masarykova ZŠ Klatovy Základní škola a Mateřská škola Bez hranic Mateřská škola Hořesedly Základní škola a mateřská škola Březina MŠ Sokolov Kosmonautů ZŠ Sokolov-Pionýrů Mateřská škola Skřivánek MŠ Na Dolech Boskovice Základní škola Slaný Rabasova ŠKOLNÍ JÍDELNA KOMENSKÉHO 17, DOMAŽLICE Mateřská škola DUHA Soběslav sídliště Míru 750 Školní jídelna ŠJ Kamenné Žehrovice Školní jídelna Postoloprty Mateřská škola Sluníčko Mateřská škola Brno Dobrovského 66 soukromá MŠ Sedmikráska s.r.o. - výdejna Jídelna ZŠ Lubná Mateřská škola Doubravice nad Svitavou 15. školní jídelna ZŠ Plzeň Odborné učiliště Cvrčovice Školní jídelna Ivančice ZŠ a MŠ Kařez ZŠ Pchery ŠJ Nová Role Školní jídelna při MŠ a ZŠ Hvožďany Školní jídelna MŠ Jiříkovice ŠJ Kozlovská Přerov Základní škola T.G.Masaryka a Mateřská škola Mateřská škola Planá nad Lužnicí ZŠ Šlapanice ZŠ Unesco školní jídelna Hradební Školní jídelna Brno Kounicova 30 MŠ Pražská 80 MŠ Amerlingova MŠ Kuřim MS Radost ZŠ a MŠ Ivančice MŠ a ŠJ Obecnice Základní škola a Mateřská škola Bohumín Čs.armády 1026 ZŠ a MŠ Golčův Jeníkov ŠJ PŘI ZŠ A MŠ OLBRAMOVICE Školní jídelna ZŠ Hrubý Jeseník ZŠ a MŠ Baška Základní škola a gymnázium Vítkov Školní jídelna ZŠ a MŠ Osoblaha MŠ Libušín ZŠ a MŠ Bernartice nad Odrou MŠ Boskovice ŠJ Bílkova Mateřská škola Jasenná Jídelna ZŠ Dobiášova Liberec Masarykova ZŠ a MŠ Melč - školní jídelna Základní škola Komenského I Zlín Základní škola Pardubice - Dubina Erno Košťála 870 Základní škola Liberec Česká Mateřská škola Hodonín Lužní 2 příspěvková organizace Mateřská škola Lidice Školní jídelna p.o. MŠ Olešná Základní škola Hrušovany nad Jevišovkou ZŠ a MŠ Svoboda nad Úpou Mateřská škola Havířov - Podlesí Jídelna ZŠ Zlonice Mateřská školka Na Balkáně MŠ Zámecká Rosice Waldorfská mateřská škola MŠ Sluníčko 2 Školní jídelna při MŠ Kamínek MŠ Sudoměřská ŠJ Lupáčova Praha 3 ZŠ a MŠ J.Seiferta ŚJ ZŠ Pražačka MŠ Nám. Jiřího z Lobkovic Mateřská škola Jeseniova 4 a 6 PHA 3 Mateřská škola Vozová Mateřská škola Praha 3 Základní škola JIŘÁK P3 ŠJ Jeseniova PHA 3 Jídelna Základní školy Halenkov okres Vsetín Školní jídelna Komenského Náchod ZŠ a MŠ CHMELNICE MŠ Vlkava Lobkovicovo zš a mš nám.J. z Lobkovic Perunova Pha3 Chelčického Praha 3 Školní jídelna Gastron Zuzana Vaníčková s.r.o. ŠJ Pražačka ŠJ Jeseniova Zš a Mš Žerotínova Mateřská škola Tuchlovice SŠ ZŠ a MŠ pro sluchově postižené MŠ MUKAŘOV Školní jídelna Mníšek pod Brdy ZŠ a MŠ Obecnice Sodexo ZŠ Gen. Píky Ostrava 70.MŠ ZŠ T.G.M. Otrokovice Základní škola a mateřská škola Zlatníky- Hodkovice Základní škola a Mateřská škola Jince Jídelna mateřské školy Brťov -Jeneč ZŠ V.Hejny Červený Kostelec ZŠ Sokolovská MŠ Čakovičky Základní škola Valašské Klobouky MŠ Veslařská Brno MŠ Studánka Brna MŠ Třesovice Mateřská škola Sedmikráska Trutnov Mateřská škola České Meziříčí 1. MŠ Karlovy Vary Školní Jídelna Fibichova 5 ZŠ Šatov Mládežnická 6 Školní jídelna při MŠ Sedlec Základní škola a mateřská škola Bedihošť ŠJ při ZŠ a MŠ Řevničov Školní jídelna Libušinka ZŠ TGM Sušice Jídelna MŠ Lubná Obecní školní jídelna Šardice MŠ Krušnohorská Karlovy Vary ZŠ a MŠ Svobodné dvory ŠJ Hořice Školní jídelna Cerhenice MŠ Vizovice MŠ Kunžak

ŠJ základní škola Mohylová

Adresa: Mohylová 1963, Praha 5
Strávníků: 210
Vedoucí: Helena Švestková

hodnocení jídelníčku

Hodnocení polévek (pro všechny výběry)

Zeleninové polévky:

Dle Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši (dále jen ND) doporučujeme zařazovat 12x měsíčně zeleninovou polévku. Zeleninová polévka může být zeleninový vývar, jednodruhová či vícedruhová zeleninová polévka, zeleninový krém, či mixovaná polévka. Vždy však bez přídavku masa či uzenin. Tímto krokem sledujeme zvýšení spotřeby zeleniny, které je velice potřebné. Ve Vašem jídelníčku je zastoupena čistě zeleninová polévka 5x, ale asi 3x týdně je polévka s přídavkem masa, uzeniny či vnitřností. Doporučujeme proto zvýšit frekvenci zeleninových polévek na 3 týdně, jednu luštěninovou a 1 masovou (nebo s houbami, vnitřnostmi, drožďovou, atd.), čímž se dodrží námi doporučovaná pestrost.

Luštěninové polévky:

V ND je doporučováno podávat luštěninovou polévku 3-4x měsíčně, aby byl splněn SK, ve sledovaném jídelníčku zařazujete luštěninovou polévku 2x a jedenkrát se objevují hrachové nudle. Za tuto netradiční zavářku chválíme a tuto variantu počítáme jako polévku s přídavkem luštěnin. Proto tento bod považujeme za splněný a v takovéto frekvenci je potřeba pokračovat.

Obilné zavářky:

ND stanovuje zařazení obilné zavářky 4x měsíčně, tedy 1x za týden. Jedná se o zařazení jiné obiloviny než jen běžných těstovin. Ve sledovaném měsíci máte zařazeny špaldové nočky, kuskus a rýži. Doporučujeme zařadit ještě jednu obilnou zavářku. Dětmi oblíbené jsou vločky, nebo kroupy, do květákové polévky se dá požít i pohanka.

Kombinace polévek s hlavními jídly:

Na rozdíl od předchozích doporučení, kdy se k bezmasému jídlu doplňovala masová polévka, je soudobé doporučení přesně opačné. Pokud zařazujete bezmasý den, tedy den, kdy hlavní jídlo je bez masa, uzenin, špeku atd., doporučuje se zařazovat i bezmasá polévka, aby celé jídlo bylo od masa odlehčené. Velice chválíme za to, že když je podáván hovězí vývar, je maso z vývaru použito na hlavní jídlo. Toto je velmi ekonomické.

Hodnocení hlavních jídel

Drůbež, králík:

Drůbeží maso je zařazeno 3x, což odpovídá minimální hranici doporučení. Ale jelikož je velice překročena frekvence nabídky vepřového masa, doporučujeme zařadit častěji. A doporučujeme zároveň zařadit krom kuřecího i králičí, krůtí maso, občas kachnu nebo husu.

Vepřové maso:

Vepřové maso je nabízeno 7x za měsíc, doporučujeme snížit tuto nabídku na 4x měsíčně. Pokud má měsíc více než 20 stravovacích dnů, pak na 5x měsíčně. Toto doporučení splníte, pokud zařadíte více drůbežího masa, králičího, ryb, bezmasých jídel či hovězího masa (ale toho máte poměrně dost).

Ryby:

Rybí maso je nabízeno 2x měsíčně což kopíruje naše doporučení.

Bezmasé nesladké jídlo:

Bezmasé jídlo není podáváno ani jednou v měsíci. Doporučujeme jej zařadit 4x měsíčně tedy každý týden. Budou se tedy střídat týdny, kdy bude jedno bezmasé nesladké jídlo a týden, kdy bude jednou bezmasé nesladké a jedno sladké. Bezmasé nesladké jídlo by mělo být plnohodnotné – tzn., že má obsahovat komplexní sacharidy (obiloviny, zelenina, brambory), hodnotné bílkoviny formou sýra, tvarohu, mléka, vajec nebo i luštěnin a také vhodné tuky.

Uzeniny:

Uzeniny jsou používány ve vašich recepturách poměrně často. Oceňujeme jídelny, které uzeniny nenabízejí. Rádi bychom uzeniny vyloučili ze školního stravování ze dvou důvodů – hlavním důvodem je obsah soli, kdy se stěží dostaneme na 1,7g soli na 100g výrobku a za druhé je to skutečnost, že děti mívají velice často uzeniny doma.

Proto doporučujeme uzeniny postupně eliminovat, například v polévce typu frankfurtská, která je pouze a jen z párků, maximálně s přídavkem brambor. Další možností je nenabízet uzeniny k luštěninám a nahradit je vejci, pečeným masem. Pokud je někde uzenina jen na „chuť“. Pak tento recept zatím ponechejte, s tím, že časem nahradíme i tyto uzeniny.

Sladké jídlo:

Sladké jídlo je nabízeno 2x měsíčně což je ideální a chválíme. Doporučujeme zamyslet se nad kvalitou sladkých jídel, zda by nešlo někde přidat na nutriční hodnotě. Například místo krupicové kaše podat ovesnou s jablky. Místo klasických lívanců, lívance z vloček, tvarohu a strouhaných jablek, atd. Tam kde se dá použít celozrnná mouka, použijte ji, tam kde se dá zaměnit obilovina, učiňte tak, přidejte ořechy, ovoce

Luštěniny:

Luštěninový pokrm je nabízeny 2x měsíčně, což odpovídá doporučení. Luštěniny (čočka na kyselo) jsou však nevhodně kombinovány s uzeným masem. Ale naopak chválíme, že místo sterilované okurky je toto jídlo doplněno zelným salátem. V druhém případě je k luštěninám hovězí maso, což není nikterak proti doporučením.

Nápaditost pokrmů:

Váš jídelníček na měsíc březen je spíše klasický, ale přihlížím i k měsíci dubnu, kdy byl zařazen měsíc staročeské kuchyně, kde byla zařazena regionální jídla a děti se tak mohly seznámit s typickými krajovými kombinacemi a specialitami.

Hodnocení příloh

Obiloviny:

Cca 7x je zařazena obilovina, bohužel převládají těstoviny. Bylo by dobré nabídnout kuskus, bulgur, celozrnné těstoviny atd., tak aby byla nutriční hodnota vyšší. Obyčejné těstoviny jsou nutričně stejně přínosné jako houskové knedlíky. Tyto kvalitnější obiloviny včetně rýže i pečiva by měly být nabízeny 7x měsíčně.

Houskové knedlíky:

Houskové knedlíky jsou nabízeny 2x měsíčně, což opět splňuje ND.

Hodnocení zeleniny

Zelenina čerstvá:

Je v měsíci březnu zařazena 4x pokud tzatziki jsou s okurkou. Což je již velice dobrá cesta ke splnění doporučení. To říká, že syrová zelenina by se měla zařazovat 8x měsíčně. Tedy 2x týdně je zapotřebí dětem servírovat salát nebo zeleninu nakrájenou bez zálivky, ale v množství, které bude odpovídat misce.

Zelenina tepelně upravená:

Tepelně upravená zelenina je plněna, je plněna i více než doporučujeme. Proto by bylo dobré část této tepelně upravené zeleniny nechat jako syrovou. Příkladem může být například vepřové maso dušené, brambory a kedluben upravit do salátu ála kedlubnové zelí.

Hodnocení nápojů (všechny výběry dohromady)

Neslazený, nemléčný nápoj – každý den:

Doporučení je plněno

Mléčný nápoj je vždy doplněn možností zvolit si nemléčný:

Doporučení je plněno. Chválíme i za to, že ve dny, kdy je nabízena smetanová omáčka, není nabízeno mléko. Tato kombinace by byla zbytečná.

Pochvala:

  • Velice chválíme, že připravujete jen jedno jídlo. Jen takto je možné sestavit pestrý jídelníček, tak aby SK plnilo každé dítě. Práce na úpravě Vašeho jídelníčku bude jednoduchá, jen bude stačit si zapamatovat určitá pravidla.

  • Velice se mi líbí logika vaření, když vaříte hovězí vývar, použijete vařené maso do hlavního jídla.

  • Chválíme za pitný režim, kdy nabízíte dětem neslazenou vodu.

  • Velice oceňuji zařazení netradiční luštěninové zavářky a špaldových nočků.

Slabá místa:

  • Je zařazováno málo jednodruhových zeleninových polévek. Doporučujeme jich 12 měsíčně, dále minimálně 3 luštěninové a zbytek patří vývarům z masa, polévkám s masem (přesnídávkovým), nebo jiným jako je houbová, koprová, dro6ďová, drůbková.

  • Úplně chybí bezmasé slané jídlo. Mělo by být zařazeno 4x měsíčně, tedy 1x každý týden.

  • Nadměrné množství uzenin. Uzeny se objevují jak v polévkách, tak v hlavních jídlech

  • Nedostatek syrové zeleniny.

Prioritní body:

  1. Zařazení bezmasého slaného jídla 1x týdně. V měsíci budou dva týdny, kdy bude jak bezmasé slané jídlo, tak sladké jídlo a pak dva týdny, kdy bude 1x jen bezmasé slané jídlo. Navýšíte tak spotřebu zeleniny a zavedete odlehčené dny. V SK je přípustná tolerance + 25% - tedy u zeleniny budete mít spíše vyšší hranici u masa spíše nižší.

  2. Zařazení dvou salátů, či syrové zeleniny bez zálivky (velikost misky) 2x týdně.

  3. 12x měsíčně nabídněte dětem zeleninovou polévku, druhů zeleniny je obrovské množství. Do zeleniny řadíme i zelenou fazolku, luskový hrášek a kukuřici. Jakékoli polévky doplňte 4x měsíčně kvalitní obilovinovou zavářkou – kuskus, bulgur, vločky, jáhly, kroupy, krupky, pohanka, špaldové noky…

  4. Pokuste se používat uzeniny velmi omezeně, tam, kde to lze (u luštěnin) je nahraďte vejcem, masem, salátem. Pokud je lze z receptury vyloučit, vylučte je.

Celkové hodnocení

Jídelníček sestavený pro měsíc březen 2015 je hodnocen stupněm dobrý – což je průměrné hodnocení.

Pokud do praxe zavedete prioritní body, v následujících měsících se hodnocení určitě změní na nadprůměrné.

Při sestavování jídelníčků se řiďte selským rozumem. Lidé dříve jedli mnohem více zeleniny, luštěnin a obilovin. Právě obiloviny obsahovaly i slupky, protože nebyly ještě takové technologie, které by dokonale odstranily obal zrna.

Luštěniny byly náhradou masa, když ho byl nedostatek. Kombinovali je s bramborami a obilovinami a zeleninou.

Maso nebylo na jídelníčku každý den.

Děkuji za poskytnuté jídelníčky, nyní již známe konkrétní směr, kterým by bylo dobré jít tak, aby strava byla nutričně hodnotnější, vyváženější, při sedavém „zaměstnání“ dětí ve škole i lehce stravitelná a ne příliš energeticky náročná (v souladu s legislativou). Máme jasně definovány konkrétní priority, na kterých budeme společně dále pracovat, tak abyste byli i vy spokojeni.

 

Těším se na další spolupráci.

S pozdravem a přáním příjemných dnů

 

Mgr. Alexandra Košťálová

 

Mgr. Alexandra Košťálová
Hodnotil:
Státní zdravotní ústav Praha, koordinátorka projektu

Fotografie a videa

Další zdravé jídelny

MŠ Čtyřlístek

Počet strávníků: 350
Vedoucí: Monika Šejvlová
Jídelníček: nevýběrový

ZŠ Milady Horákové

Počet strávníků: 610
Vedoucí: Miloslava Vampolová
Jídelníček: výběrový

MŠ Korálek Liberec

Počet strávníků: 90
Vedoucí: Hana zahradníková
Jídelníček: nevýběrový