Počet strávníků: 350
Vedoucí: Monika Šejvlová
Jídelníček: nevýběrový
Adresa: | Předškolní 420/5, Praha 4, Kunratice |
---|---|
Strávníků: | 900 |
Vedoucí: | Marie Polívková |
Web: | www.zskunratice.cz (aktuální jídelníček) |
Jídelníček: | Výběrový (nabídka hlavních chodů) |
---|
Polévka: | rajská s vločkami |
---|---|
Hlavní chod: | kuřecí prsa na paprice, těstoviny |
Hlavní chod: | jablečná žemlovka s tvarohem, rozinkami a skořicí |
Polévka: | květáková s vejci |
---|---|
Hlavní chod: | vepřové maso v mrkvi, vařený brambor |
Hlavní chod: | staročeská havířina (kroupy s mletými houbami) |
Hlavní chod: | čevabčiči, vařený brambor, hoččice s cibulí |
Polévka: | frankfurtská |
---|---|
Hlavní chod: | čínské nudle s kuřecím masem a mrkvovými nudličkami |
Hlavní chod: | treska tmavá pečená v páře s cibulovou rýží |
Hlavní chod: | bílá klobáska s opečenými jablky, bramborová kaše se zakysanou smetanou |
Polévka: | hovězí s játrovou rýží |
---|---|
Hlavní chod: | vepřové rizoto se zeleninou a strouhaným sýrem, steril. okurka |
Hlavní chod: | hovězí maso s celerovými nudličkami a bramborový knedlík |
Hlavní chod: | salát z opečených lilků s koprem, sezamové bulky |
Polévka: | cibulová se sýrem |
---|---|
Hlavní chod: | hovězí svíčková na smetaně, houskový knedlík, brusinky |
Hlavní chod: | obalovaný sýr, vařený brambor, tatarská omáčka |
Polévka: | hrachová se slaninkou |
---|---|
Hlavní chod: | boloňské špagety se strouhaným sýrem |
Hlavní chod: | moravský vrabec, bramborový knedlík, dušený špenát |
Polévka: | hovězí s kapáním |
---|---|
Hlavní chod: | rybí filé, vařený brambor |
Hlavní chod: | červená čočka s rajčaty, vejce vařená, opečené tousty |
Hlavní chod: | cibulové kroužky smažené, vařený brambor, cherry rajčata |
Polévka: | bramboračka s houbami |
---|---|
Hlavní chod: | sekaná pečeně, bramborová kaše |
Hlavní chod: | kuřecí prsa na medu, brambory Grizzlies |
Hlavní chod: | obložený hamburger |
Polévka: | masová s vejci |
---|---|
Hlavní chod: | zapečené flíčky s uzeným masem, červená řepa |
Hlavní chod: | ovesná kaše s medem, meruňkami a strouhaným perníkem |
Hlavní chod: | kedlubnový salát s paprikou a červenou čekankou, tmavý chléb |
Polévka: | zeleninová s tarhoňou |
---|---|
Hlavní chod: | vepřová plec na houbách, dušená rýže |
Hlavní chod: | hovězí po španělsku, houskový knedlík |
Polévka: | slepičí s nudlemi |
---|---|
Hlavní chod: | špekové knedlíky se zelím a restovanou cibulkou |
Hlavní chod: | vegetariánské rýžové těstoviny se zeleninou a klíčky mungo |
Polévka: | dršťková s čerstvým pečivem |
---|---|
Hlavní chod: | francouzské brambory s vejci a klobáskou, steril okurka |
Hlavní chod: | filety z tilápie s kmínem, opečené brambory |
Hlavní chod: | jogurtové špalíčky s jahodovou kahodou |
Polévka: | česnečka s kroupami |
---|---|
Hlavní chod: | kuře na smetaně, houskový knedlík |
Hlavní chod: | lasagne s mletým masem a rajčaty |
Hlavní chod: | houbové rizoto s parmazánem |
Polévka: | hovězí s játrovou rýží |
---|---|
Hlavní chod: | znojemská hovězí pečeně, dušená rýže |
Hlavní chod: | pštrosí vejce, nastavovaná kaše |
Hlavní chod: | zelný salát s paprikou a jablky, zdobený petrželkou, škvarková placka |
Polévka: | zeleninopvá se šunkovým svítkem |
---|---|
Hlavní chod: | kuřecí prsa s listovým špenátem a smetanou, bramborové noky |
Hlavní chod: | uhlířské špagety s vejci a slaninou |
Polévka: | špenátová s vejci a smetanou |
---|---|
Hlavní chod: | hovězí pečeně na slanině, dušená rýže |
Hlavní chod: | vepřové nudličky gyros, vařený brambor, tzatziki |
Polévka: | z vaječné jíšky |
---|---|
Hlavní chod: | segedínský guláš, houskový knedlík |
Hlavní chod: | vejce vařená, lahůdková čočka, steril. okurka |
Hlavní chod: | lilky zapečené s rajčaty a balkánským sýrem, banketky |
Polévka: | zeleninová s čínskými nudlemi |
---|---|
Hlavní chod: | hrachová kaše, uzená plec, cibulka Cronions, steril. okurka |
Hlavní chod: | vařené brambory s balkánským sýrem |
Hlavní chod: | hovězí maso vařené, křenová omáčka, houskový knedlík |
Polévka: | rajská s těstovinou |
---|---|
Hlavní chod: | drůbeží rizoto s ezeleninou a strouhaným sýrem, steril. okurka |
Hlavní chod: | bramborové šišky s cukrem a strouhankou, máslo |
Hlavní chod: | kukuřičný salát s rajčaty, salátovou okurkou a jogurtem, rohlík |
Polévka: | francozská |
---|---|
Hlavní chod: | pečené filé s brokolicovosýrovým přelivem, vařený brambor |
Hlavní chod: | kuřecí řízek, lehlký bramborový salát |
Polévka: | zabijačková s kroupami |
---|---|
Hlavní chod: | filé mahi mahi v česnekovo smetanové omáčce, vařený brambor |
Hlavní chod: | mexické tortilly s kuřecím masem, zeleninou a dresinkem |
Polévka: | boršč se zakysanou smetanou |
---|---|
Hlavní chod: | hovězí guláš, těstoviny |
Hlavní chod: | sicilské špagety s česnekem a strouhaným sýrem |
Hlavní chod: | bretaňské fazole s klobáskou, čerstvý chléb |
Hodnocení polévek (pro všechny výběry)
Zeleninové polévky: Doporučený počet 12 zeleninových polévek není dosažen, Je to z důvodu, že je v jídelníčku mnoho polévek s masem. Doporučuji zařadit tyto masové polévky 1x týdně. Vznikne tak prostor pro různé varianty jednodruhových zeleninových polévek, které lze mixovat, pasírovat, ředit mlékem či obohatit o různé zavářky (vločky, pohanku, jáhly, cizrnové zavářky atd.)
Luštěninové polévky: Doporučujeme, aby luštěninová polévka či polévka s menším množstvím luštěniny byla zařazena minimálně 3x. V jídelníčku za březen je dvakrát.
Obilné zavářky: Do polévek je vhodné přidávat různé obilné zavářky (jiné než klasické těstoviny či noky), dětmi jsou velice dobře přijímány jáhly, kuskus či pohanka a kroupy.
Kombinace polévek s hlavními jídly: Tuto kategorii nešlo hodnotit, neboť je nabízeno více výběrů. Měl by být splněn požadavek, že k bezmasému jídlu by měla být bezmasá polévka. K sytějšímu hlavnímu jídlu spíše vodová nezahuštěná polévka a naopak k lehčímu jídlu může být sytější polévka. Někde jsou trochu monotónní kombinace např. cibulačka se sýrem a k hlavnímu jídlu opět sýr ve smažené podobě.
Menu se skládá ze 2-3 výběrů. Výběr č. 3 bývá pouze 3 dny v týdnu, není tedy hodnocen.
Hodnocení hlavních jídel
Drůbež, králík:
Výběr 1 V tomto výběru je drůbež nabízena celkem 6x. Ve všech případech se jedná o kuře. Doporučuji tedy zařadit i jiné druhy drůbeže a králíka, aby i v této kategorii byla zachována pestrost.
Výběr 2 V tomto výběru je nabídnuto drůbeží maso 3x což je minimální limit, ale opět je nabízeno pouze maso kuřecí. Zařaďte někdy krůtu, kachnu, králíka atd.
Výběr 3
Vepřové maso:
Výběr 1 V tomto výběru je maso nabízeno více jak 8x. Pokud má měsíc 20 stravovacích dnů, připadá 14 dnů na pokrm s masem, nebo rybou. Z tohoto počtu by měla být max. 4 jídla s vepřovým masem a zbytek s ostatnímu druhy. Jako dobrý zdroj železa slouží maso hovězí. Při výběru jakéhokoli masa dbejte na libovost.
Výběr 2 Tento výběr je již racionálnější, co se týče nabízení vepřového masa. Celkem jej nabízí 3x což respektuje doporučení, dokonce lze zvýšit.
Výběr 3
Ryby:
Výběr 1 Ryby jsou nabízeny v dostatečném množství, chválíme i zařazení chutnějších druhů ryb jako je mahi mahi. Rovněž chválíme za formy tepelné úpravy.
Výběr 2 I tento výběr splňuje doporučení, rovněž oceňuji, že je zařazena kvalitnější a chutnější tilápie.
Výběr 3
Bezmasé nesladké jídlo:
Výběr 1 V tomto výběru je to velice slabé místo, bezmasý pokrm není nabídnut ani jedenkrát. Měl by být zařazen alespoň 4x měsíčně, tedy jednou týdně. Takovýto bezmasý pokrm by měl být atraktivní, měl by obsahovat dostatek živin a měl by být co do kvality srovnatelný s pokrmem masitým.
Výběr 2 V tomto výběru jsou zařazena bezmasá jídla zařazena v dostatečném množství. Nedostatečné nutričně jsou pouze brambory s balkánským sýrem, který pro děti není vhodný zejména kvůli obrovskému množství soli.
Výběr 3 V tomto výběru je řada zajímavých bezmasých jídel, Občas je možné zařadit i zeleninu, která je upravena smažením. Tato forma je pro děti lákavá a zeleninu tak dobře přijímají. Nemělo by to však být pravidlem.
Uzeniny:
Výběr 1 Obsahuje uzeniny. Uzeniny obsahují velké množství soli a děti jich obvykle mají dostatek z domova. Doporučujeme uzeniny nepodávat k luštěninám. Lze je nahradit vejci či kouskem masa, salátem. Dále není vhodné uzené maso nabízet s bramborovou kaší jako celou porci masa. V některých jídlech jsou uzeniny tradiční, např. šunkofleky, v takovýchto případech používejte sůl střídmě a jídlo doplňte salátem či syrovou zeleninou, ve které je draslík, který působí opačným způsobem než sodík. Uzeniny nepřidávejte do polévek.
Výběr 2 Obsahuje uzeniny pouze ve formě slaniny, což se dá akceptovat vzhledem k malému množství.
Výběr 3 Rovněž obsahuje uzeniny.
Sladké jídlo:
Výběr 1 výběr č. 1 neobsahuje sladké jídlo. Je to i tím, že sladké jídlo je podáváno 1x týdně jako výběr 2 či 3. Stálo by za úvahu, jestli sladké jídlo nezařadit i k výběru 1, aby ho měly i děti, které si nevolí, ale automaticky odebírají výběr 1.
Výběr 2 Ve výběru č. 2 jsou 3 sladká jídla, doporučujeme jen 2 za měsíc, jedno jídlo by se dalo nabídnout jako výběr 1. Jako nutričně kvalitní je sladké jídlo typu ovesná kaše s ovocem. Které obsahuje komplexní sacharidy, vlákninu, bílkoviny a tuky. Malý přínos mají naopak šišky se strouhankou. Dbejte na to, aby i sladká jídla byla nutričně hodnotná a nepřinášela pouze prázdnou energii.
Výběr 3
Luštěniny:
Výběr 1 Splňuje nabídku luštěnin, pouze pozor na doplnění luštěnin o uzené maso. Místo něj např. v Brně podávají vepřové výpečky (z libovějšího masa) a takto doplněná hrachová kaše dětem chutná.
Výběr 2 Rovněž splňuje nabídku luštěnin.
Výběr 3
Nápaditost pokrmů:
Výběr 1 Tento výběr je klasický
Výběr 2 je nápaditější, a pestřejší. Výběr č. 1 by měl být podobný
Výběr 3
Hodnocení příloh
Obiloviny:
Výběr 1 Je nabízena pouze rýže a těstoviny. Obilovin je obrovské množství a dají se vzájemně kombinovat či jimi nastavovat kaše. V tomto směru se fantazii meze nekladou a je škoda tuto širokou nabídku nevyužít.
Výběr 2 Je trochu pestřejší krom klasických těstovin a rýže nabízí i vločky a kroupy. Netradičnější přílohou jsou tortilly, které děti určitě ocení.
Výběr 3
Houskové knedlíky:
Výběr 1 Toto menu, které zaměřeno více klasicky obsahuje za měsíc celkem 5x knedlíky. Doporučujeme nabízet 2x měsíčně a pokusit se knedlíky připravovat z celozrnné, špaldové mouky, nebo z mouky cizrnové. Jejich nutriční hodnota se tak zvýší.
Výběr 2 Knedlíky jsou nabídnuty 1x, což je v souladu s doporučeními.
Výběr 3
Hodnocení zeleniny
Zelenina čerstvá: Jelikož má škola salátový bar, může si dítě vybrat salát ke každému jídlu. Čímž je bezezbytku splněno doporučení.
Zelenina tepelně upravená:
Výběr 1 Oba výběry splňují i doporučení pro tepelně upravenou zeleninu. Dbejte vždy na dostatečnou porci, která by měla být alespoň velikosti pěsti dítěte.
Výběr 2
Výběr 3
Hodnocení nápojů (všechny výběry dohromady)
Neslazený, nemléčný nápoj – každý den: toto kritérium je plněno
Mléčný nápoj je vždy doplněn možností zvolit si nemléčný: toto kritérium je plněno
Pochvala: Chválíme velice zavedení zeleninového (ovocného) baru, je to dobrý příklad toho, aby
dítě vidělo, že salát či syrová zelenina může být k jakémukoli jídlu a mohou si rovněž vybrat dle vlastních chuťových preferencí.
Chválíme, že dětem nabízíte i dražší, ale kvalitnější typy ryb a oceňujeme, že je připravujete i jinou tepelnou úpravou, než je oblíbené smažení.
Menu č. 2 případně i 3 je nápaditější, pestřejší a lépe odpovídá racionální stravě. Bylo by dobré, aby i výběr 1 měl tyto rysy.
Slabá místa:
Výběr 1 je tradiční, obsahuje mnoho vepřového masa, hodně knedlíků a omáček. Bylo by dobré jej obohatit o lehčí jídla a z výběru 1 a dva udělat rovnocenné výběry.
Slabým místem je vepřové maso, ve výběru 1 pak deficit bezmasých jídel. Za slabé místo pokládám i zařazení uzeniny k luštěninám.
Prioritní body:
Snížit množství vepřového masa – ve výběru 1 a nahradit jej například i bezmasým jídlem, které chybí
Ve výběru 1 zařadit bezmasá jídla, která v něm nejsou.
Oba výběry by měly být rovnocenné. Zatím u Vámi nastavených jídelníčku kvalitněji a pestřeji vyznívá jídelníček č. 2. Většinou však větší počet strávníků odebírá obědy č. 1. Proto je dobré oba dva výběry co do kvality a pestrosti sjednotit. Bude to asi znamenat opuštění filozofie klasického jídla. Nebo klasická jídla něčím zpestřit. Například přemýšlet nad kvalitnější přílohou. Volit různorodější druhy masa atd.
Celkové hodnocení
Výběr 1
Nevyhovující jídelníček
Nízká úroveň jídelníčku
Dobrý jídelníček – což je průměrné hodnocení
Velmi dobrý jídelníček
Výborný jídelníček
Výběr 2
Nevyhovující jídelníček
Nízká úroveň jídelníčku
Dobrý jídelníček
Velmi dobrý jídelníček
Výborný jídelníček – což je nejlepší hodnocení
Výběr 3
Nebyl hodnocen, vzhledem k tomu, že není nabízen každý den.
Počet strávníků: 350
Vedoucí: Monika Šejvlová
Jídelníček: nevýběrový
Počet strávníků: 610
Vedoucí: Miloslava Vampolová
Jídelníček: výběrový
Počet strávníků: 90
Vedoucí: Hana zahradníková
Jídelníček: nevýběrový