Nutriční doporučení

Témata:

Český systém školního stravování nám může závidět celý svět. Rozhodně tak stojí za to na něm dále pracovat a snažit se ho posouvat dál. Právě z tohoto důvodu vzniklo Nutriční doporučení ke spotřebnímu koši – jednoduchý nástroj, který vám pomůže ověřit, zda strávníkům nabízíte opravdu kvalitní a pestré jídlo.

Pokračovat ve čtení

Krok za krokem, jak zavést Nutriční doporučení a stát se Zdravou školní jídelnou.

Pokračovat ve čtení

Zeleninová, luštinová, jiná? Nutriční doporučení (ND) popisuje, jaké polévky by měla Zdravá školní jídelna nabízet během 20 stravovacích dnů.

Pokračovat ve čtení

Víte, jak by měla vypadat nabídka hlavních jídel? Nutriční doporučení ke spotřebnímu koši popisuje +/- 20 stravovacích dní.

Pokračovat ve čtení

Nutriční doporučení nijak nelimituje brambory a výrobky z nich. Snaží se o zvýšení nabídky různých obilovin a snížení nabídky kynutých knedlíků z bílé mouky.

Pokud školní jídelna nabízí k tradičním omáčkám místo knedlíků toliko obyčejné těstoviny (třebaže se jedná o obilovinu), je třeba na to ve slovním hodnocení upozornit, protože nutriční přínos je v takovémto případě shodný s minimálním nutričním přínosem knedlíků z bílé mouky.

Pokračovat ve čtení

Dle výsledků monitoringu doporučené pestrosti v roce 2014, je právě kategorie “málo zeleniny” nejslabším místem školního stravování. Proto tomuto bodu přikládejte prioritní význam.

Pokračovat ve čtení