Jak by měl být jídelníček upravený, tak aby byl vhodný k hodnocení

Hodnotitel bude mít váš jídelníček v ruce poprvé v životě. Je proto zapotřebí, aby z něj dokázal poznat přesné složení všech jídel. Podívejte se na 10 základních pravidel, jak jídelníček napsat tak, aby mu hodnotitel dobře rozuměl.

Hodnotitel si od Vás vyžádá měsíční jídelníček, který s Vámi překontroluje a upřesníte jednotlivé názvy, či receptury. Nutriční doporučení ke spotřebnímu koši jsou konstruována na 20 stravovacích dnů, pokud je dnů více či méně, bude to hodnotitelem zohledněno. Hodnotitel je v metodice Nutričního doporučení proškolen.

Společně s hodnotitelem překontrolujte zda:

  1. Jsou mu srozumitelné všechny názvy jídel – zda se orientuje z čeho je jídlo navařeno (čufty, záhorácký závitek, bratislavská pečeně, kucmoch, uhlířina…)
  2. Je hodnotitel schopen z názvů rozeznat druh masa.
  3. Je hodnotitel všude schopen představit si servírovanou porci zeleniny (tepelně upravené nebo např. oblohy)
  4. Hodnotitel pozná druh zeleniny použitý v salátu.
  5. Do bezmasých jídel nepoužíváte slaninu či uzeniny.
  6. Zda uzeniny nejsou někde skryty a neuvedeny (polévka).
  7. Hodnotitel z jídelníčku u zavářek vyčte, jaká konkrétně byla.
  8. Je zřejmé, do kterých polévek používáte pravidelně dochucovadla či dehydratované instantní směsi a přibližně množství na daný počet polévek
  9. Zda nebyly odchylky od receptury.
  10. Pokud vaříte výběrový jídelníček, hodnotitel ví, kolik jídel se v průměru vydá na jednotlivé výběry

Přečtěte si také

Jak správně hodnotit, zda výběrové jídelníčky splňují metodiku Nutriční doporučení ke Spotřebnímu koši? Stačí dodržet 3 základní pravidla.

Pokračovat ve čtení