Mateřské školy - Přesnídávky a svačiny | Doporučená četnost - měsíčně | Reálná četnost (ŠJ) | Hodnocení ŠJ |
luštěninová nebo zeleninová pomazánka 4x měsíčně | 4x | ||
rybí pomazánka min.2x měsíčně | 2x | ||
obilná kaše (z vloček, jáhel, kukuřičné krupice, rýže apod.) min. 2x měsíčně | 2x | ||
zelenina nebo ovoce vždy jako součást svačin | vždy | ||
Nabídka celozrnných, vícezrnných, speciálních, žitných druhů pečiva včetně chleba 8x měsíčně | 8x | ||
Nezařazení uzeniny a paštiky | 0x | ||
výsledek hodnocení |
V případě souladu s ND si odfajfkujte , splnění, v případě nesouladu červeným křížkem označte jako nesplněno
Luštěninová nebo zeleninová pomazánka (4x měsíčně)
Rybí pomazánka (2x měsíčně)
Obilná kaše (2x měsíčně)
Zelenina nebo ovoce jako součást svačiny
Zelenina nebo ovoce by měly být nedílnou součástí svačiny a přesnídávky každý den.
Slané přesnídávky je vhodnější doplňovat zeleninou, přesnídávky sladké spíše ovocem.
Kladně hodnotíme, i když je ovoce či zelenina podávána na talíři či v míse na stolech a je dětem k dispozici v průběhu dne.
Nabídka celozrnných, vícezrnných, žitných, žitnopšeničných a speciálních druhů pečiva, včetně chleba (8x za měsíc)
V tržní síti je takové pečivo označeno jako:
- Celozrnný: V receptuře je nejméně 80% celozrnných mouk.
- Více zrnný: Obsahuje ještě mlýnské výrobky z jiných obilovin (případně i luštěnin a olejnin), než jsou pšenice a žito. Celkové množství těchto dalších surovin je 5% z celkové hmotnosti
- Speciální: Kromě mlýnských výrobků z pšenice a žita obsahují další složky (obiloviny, olejniny, luštěniny, suché skořápkové plody, vlákninu, zeleninu, mléčné výrobky či brambory) v množství nejméně 10% z celkové hmotnosti
- Žitné: Obsahuje v receptuře 90% žitných mlýnských výrobků
- Žitnopšeničné: Obsahují více než 50% žitné mouky a více než 10% pšeničné mouky.
Z konkrétních názvů uvádíme např. chléb staročeský, tradiční, selský, kyjevský, moskevský, chléb Graham, chléb žitný, dalamánek (žitno-pšeničný), Kornspitz…
Nezařazení uzeniny a paštiky
Při sestavování jídelníčku dbejte na vhodné kombinace.
- Pokud je k obědu sladké hlavní jídlo, není již vhodné zařazovat sladkou svačinu či přesnídávku.
- Je-li zařazen mléčný výrobek (např. jogurt) např. k svačině, není nutno podávat k téže svačině i mléčný nápoj.
- Ke slané svačině podávejte spíše zeleninu a ke sladké spíše ovoce.
- Nenabízejte k obědu salát ze stejné zeleniny, jakou dáváte ke svačině či přesnídávce.
- Pokud dětem podáváte k přesnídávce či svačině snídaňové cereálie, neměl by cukr figurovat ve složení výrobku na předním místě. Snídaňové cereálie nabízejte vždy s mlékem či mléčným výrobkem a syrovým ovocem. Pouze tak je lze chápat jako nutričně vyváženou svačinu.