Solme s rozumem

Zdravé školní jídelny se připojují k výzvě Hlavního hygienika "Solme s rozumem". V průběhu 12 měsíců zapojené školní jídelny sníží postupně množství používané soli o 10% bez zvýšení používání dochucovadel. Množství soli budou snižovat postupně každé čtvrtletí. Více informací bude v průběhu dne na webových stránkách www.mene-solit.cz, kde se k výzvě můžete rovněž připojit. 

TISKOVÁ ZPRÁVA  24. 2. 2016

 

„Solme s rozumem,“ vyzývá Hlavní hygienik ČR v rámci stejnojmenné kampaně

 

Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny a oběhový systém.  Sůl je životně důležitá, ovšem v České republice se dnes její konzumace pohybuje okolo 15-16 gramů za den, což několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), které činí pro dospělého 5 g soli denně.  Češi překonávají i evropský průměr, kde se spotřeba soli průměrně pohybuje mezi 8 a 12 gramy na den a například v Německu, Rakousku a Švýcarsku se podařilo konzumaci soli snížit na 6 gramů. K pokrytí nutné potřeby soli v organismu by ale stačily i 2 gramy denně.

 

„Ministerstvo zdravotnictví na rizika plynoucí z nadměrné konzumace soli opakovaně upozorňuje. Jedná se především o vysoký krevní tlak, náhlé mozkové příhody nebo infarkt myokardu. Proto se připojujeme k mezinárodní akci „World Salt Awareness Week“. V rámci kampaně „Solme s rozumem“ vydávám Výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli. Cílí například na školní jídelny, restaurace, výrobce potravin, ale samozřejmě i na širokou veřejnost,“ říká Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. 

 

Pro představu – zarovnaná kávová lžička představuje přibližně 5 g soli. U dětí se doporučují dávky ještě mnohem nižší. Podle odhadů ovšem až 80 % kojenců v ČR dostává už v prvním roce života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí. Na slanou chuť si přitom zvykáme již v útlém věku a tento návyk dále ovlivňuje naše chuťové preference v dospělosti. Jelikož 75–80% soli přijímáme v potravinách a surovinách, které nakupujeme, hrají zde nezastupitelnou roli také výrobci potravin. Důležité je rovněž naučit se s chutěmi pracovat při přípravě pokrmů, ať již v domácnostech, restauracích nebo školních jídelnách.

 

Výzva, kterou naleznete v příloze této tiskové zprávy, obsahuje konkrétní doporučení a podpůrné mechanismy ke snížení spotřeby soli. „Věřím, že společnými silami dosáhneme postupného snižování obsahu soli v potravinách a podpoříme zdravé návyky ve spotřebě soli u každého z nás,“ uzavírá Vladimír Valenta.

Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 604,

Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tisk@mzcr.cz

 

Přečtěte si také

Dovolujeme si Vás pozvat na další z řady seminářů o principech projektu Zdravá školní jídelna, který se bude opět konat v prostorách SZÚ v Praze (Šrobárova 48, budova č. 1 - ředitelství), dne 19.6. od 9.00 hodin. Seminář je určen všem zájemcům z řad vedoucích či kuchařek školních jídelen, ale může se přijít podívat kdokoli má zájem dozvědět se mnohé o školním stravování a o tom jak se dá zvyšovat kvalita podávané stravy a rovněž i nutriční gramotnost dětí. Seminářem Vás provede tým autorů projektu Zdravá školní jídelna ve složení: Košťálová, Mužíková, Niklová, Packová.Pokud budte mít zájem, přihlaste se, prosím, na mailové adrese: alexandra.kostalova@szu.cz a to do 15.6.2018 

Pokračovat ve čtení