Solme s rozumem

Zdravé školní jídelny se připojují k výzvě Hlavního hygienika "Solme s rozumem". V průběhu 12 měsíců zapojené školní jídelny sníží postupně množství používané soli o 10% bez zvýšení používání dochucovadel. Množství soli budou snižovat postupně každé čtvrtletí. Více informací bude v průběhu dne na webových stránkách www.mene-solit.cz, kde se k výzvě můžete rovněž připojit. 

TISKOVÁ ZPRÁVA  24. 2. 2016

 

„Solme s rozumem,“ vyzývá Hlavní hygienik ČR v rámci stejnojmenné kampaně

 

Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny a oběhový systém.  Sůl je životně důležitá, ovšem v České republice se dnes její konzumace pohybuje okolo 15-16 gramů za den, což několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), které činí pro dospělého 5 g soli denně.  Češi překonávají i evropský průměr, kde se spotřeba soli průměrně pohybuje mezi 8 a 12 gramy na den a například v Německu, Rakousku a Švýcarsku se podařilo konzumaci soli snížit na 6 gramů. K pokrytí nutné potřeby soli v organismu by ale stačily i 2 gramy denně.

 

„Ministerstvo zdravotnictví na rizika plynoucí z nadměrné konzumace soli opakovaně upozorňuje. Jedná se především o vysoký krevní tlak, náhlé mozkové příhody nebo infarkt myokardu. Proto se připojujeme k mezinárodní akci „World Salt Awareness Week“. V rámci kampaně „Solme s rozumem“ vydávám Výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli. Cílí například na školní jídelny, restaurace, výrobce potravin, ale samozřejmě i na širokou veřejnost,“ říká Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. 

 

Pro představu – zarovnaná kávová lžička představuje přibližně 5 g soli. U dětí se doporučují dávky ještě mnohem nižší. Podle odhadů ovšem až 80 % kojenců v ČR dostává už v prvním roce života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí. Na slanou chuť si přitom zvykáme již v útlém věku a tento návyk dále ovlivňuje naše chuťové preference v dospělosti. Jelikož 75–80% soli přijímáme v potravinách a surovinách, které nakupujeme, hrají zde nezastupitelnou roli také výrobci potravin. Důležité je rovněž naučit se s chutěmi pracovat při přípravě pokrmů, ať již v domácnostech, restauracích nebo školních jídelnách.

 

Výzva, kterou naleznete v příloze této tiskové zprávy, obsahuje konkrétní doporučení a podpůrné mechanismy ke snížení spotřeby soli. „Věřím, že společnými silami dosáhneme postupného snižování obsahu soli v potravinách a podpoříme zdravé návyky ve spotřebě soli u každého z nás,“ uzavírá Vladimír Valenta.

Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 604,

Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tisk@mzcr.cz

 

Přečtěte si také

Troufáme si říci, že tento seminář je jedinečný. Máme tým na slovo vzatých odborníků, kteří se tématu dlouhodobě věnují. Představí vám trendy, které jsou ve světě samozřejmostí. Poradí vám, jak už zítra udělat konkrétní změny.13. či 14.12. v Makro akademii - Jeremiášova, Praha Stodůlky,Od 8.30-15.00Cena 2200,- Kč/osobu

Pokračovat ve čtení