Praktický workshop Nože, vývary, polévky

Po dlouhé covidové pauze a nutnosti všechny plánované kurzy pro personál školních jídelen odvolat, vás srdečně zveme na workshop Nože, vývary, polévky. Jediný pro školní jídelny, který je veden formou edukací kulinářských technik. 

Workshop se uskuteční v rámci projektu „Máme to na talíři a není nám to jedno“ (MTNT) a je přístupný personálu všech školních jídelen v ČR. Workshop je prvním v řadě praktických vzdělávacích kurzů. Je věnován – PRÁCI S NOŽEM, VÝVARŮM a , POLÉVKÁM. Tento a následující semináře jsou připraveny na základě principů edukačního programu www.kulinarskeumeni.cz a přizpůsobeny pro potřeby školních jídelen. Správnost z hlediska výživy a vhodnosti pro školní jídelny dohlíží Státní zdravotní ústav Český gastronomický institut, samotný workshop se koná v prostorech makro akademie, která zajišťuje i lektorské vedení v praktické části. Semináře poskytnou ucelené vzdělání v kulinářských dovednostech a znalostech o základních principech výživy. Navazujeme tak na tradiční semináře, které so konaly v rámci projektu Zdravá školní jídelna. Systém vzdělávání jsme však více zaměřili na samotné kulinářské techniky, jejichž zvládnutím si absolventi poradí s jakoukoli surovinou.

První díl NOŽE, VÝVARY, POLÉVKY je věnován práci s nožem a správnému výběru tohoto pro kuchaře nezbytného nástroje, technikám broušení. Dále vývarům, bez kterých se neobejde poctivé kuchařské řemeslo, ve školních jídelnách ale koluje řada fám o tom, jak je lze využívat a také nejasností, jak je správně připravovat. A nakonec polévky, proč u dětí nejsou moc oblíbené a jak to změnit.

Správně prováděné kulinářské techniky ovlivní obrovskou měrou chutnost, výživovou hodnotu pokrmů a vzhled pokrmů. A právě to vás postupně na jednotlivých seminářích budeme učit.

Projekt MTNT je podpořen záštitou Minstra zdravotnictví

Termín konání: 10. 5. 2022         (9-15.00)

Místo konání: makro akademie, Praha, Jeremiášova 1249/7

Cena semináře: 2 000 Kč vč. DPH / osoba (platba na místě v hotovosti nebo kartou)

Cena zahrnuje: Teoretickou a praktickou část, občerstvení v průběhu konání semináře včetně oběda

Přihlášení na seminář: makroakademie@makro.cz (v mailu, prosím, uveďte počet přihlášených osob, jejich jména, a ze které školy jste)

Organizační pokyny: Vzhledem k programu je nutné si vzít kuchařský pracovní oděv a obuv

Odborné informace, které jsou na semináři předávány, jsou postaveny na vědeckých základech, či vyplývají ze studií SZÚ. Nácvik praktických dovedností je veden dle principů

vzdělávacího programu Kulinářské umění.

 

Program semináře:

8:00 – 9:00     

Prezence účastníků semináře, občerstvení (káva a čaj k dispozici v průběhu celého semináře)

9:00 -10.00      

Teoretická část

Vývary a jejich výživová hodnota                      

Výživová hodnota polévek, co může být jejich silnou stránkou?                  

Tuk v polévkách a jeho funkce (návaznost na praktickou část).                          

Sůl v polévkách a doporučení, jak ochutit polévky s ohledem na dětského strávníka – čím chuť dotáhnout (návaznost na praktickou část).

Principy vzdělávacího programu Kulinářské umění    

        

10:30 – 14:30   

Praktická část (včetně oběda)                

Nácvik práce s nožem.

Druhy vývarů, jejich příprava a principy práce s nimi.

Polévky zeleninové, s luštěninou, zahuštěné jíškou. Chuť polévek, barva polévek – správná práce s pigmenty.

Atraktivní vložky do polévek.

 

15:00                 

Závěr semináře

Přečtěte si také

Srdečně Vás zveme na 5. seminář pro personál všech školních jídelen v ČR  v rámci projektu Máme to na talíři a není nám to jedno (MTNT) podpořený záštitou Ministerstva zdravotnictví. 

Pokračovat ve čtení