Zdravé školní jídelny Hledat Menu
Zdravá školní jídelna Zdravá školní jídelna
Úvod O projektu Zdravé školní jídelny Čtěte o stravování Recepty a jídelníčky
Recepty Jídelníčky
Jídelny si radí Fotogalerie
facebook ZŠJ na Facebooku
Úvod O projektu
Co je Zdravá školní jídelna Tým Kontakt
Zdravé školní jídelny
Seznam jídelen Mapa jídelen Registrace Nápady od vás Zapojte se Test znalostí
Čtěte o stravování
Publikace ke stažení Články Studie a statistiky Nutriční doporučení
Recepty a jídelníčky
Recepty Jídelníčky
Jídelny si radí Fotogalerie
<Zpět na přehled MŠ Švendova, Hradec Králové - leden 2015 FZŠ mezi školami Praha ŠJ při ZŠ Kunratice - březen 2015 MŠ Srdíčko Říčany - březen 2015 ZŠ Plánická, Klatovy - březen 2015 MŠ Švendova, Hradec Králové - květen 2015 ZŠ Trávníčkova, Praha 13 - Březen 2015 ZŠ Mohylová, Praha 5 - Březen 2015 ZŠ Milady Horákové, Hradec Králové - Únor 2015

MŠ Švendova, Hradec Králové - leden 2015

14. 4. 2015 • Nevýběrový • Profil jídelny
Jídelníček Hodnocení

Pondělí 5. 1. 2015

Přesnídávka: Sýrový rohlík s perlou, ovoce, kakao
Polévka: Kuřecí polévka s masem a pohankou
Hlavní chod: Čočka s vejcem, zelný salát, čaj
Svačina: Chléb s pomazánkou z rybího filé, jablko, čaj

Úterý 6. 1. 2015

Přesnídávka: Celozrnný chléb, pomazánka s Veselou krávou, zelenina, mléko
Polévka: Pórková polévka s vajíčkem
Hlavní chod: Kuřecí maso na paprice, těstoviny, čaj
Svačina: Tvarohový desert, houska, ovoce, čaj

Středa 7. 1. 2015

Přesnídávka: Chléb Šumava, pomazánkové máslo, zelenina, mléko
Polévka: Zeleninový vývar se smaženým hráškem
Hlavní chod: Zapečené brambory se šunkou, červená řepa, čaj
Svačina: Tmavé pečivo s máslem a strouhaným sýrem, mrkev, čaj

Čtvrtek 8. 1. 2015

Přesnídávka: Chléb slunečnicový s mrkvovou pomazánkou, mléko
Polévka: Zeleninová polévka
Hlavní chod: Játrová omáčka, rýže, čaj
Svačina: Veka se sýrem Cottage, okurka, mléko

Pátek 9. 1. 2015

Přesnídávka: Veka s vajíčkovou pomazánkou, paprika, mléko
Polévka: Polévka z míchaných luštěnin
Hlavní chod: Vepřová pečeně, hlávkové zelí, bramborové špalíčky, čaj
Svačina: Rohlík s lučinou, ovoce, čaj s medem

Pondělí 12. 1. 2015

Přesnídávka: Kaiserka, ochucené pomazánkové máslo, ovoce, bílá káva
Polévka: Rychlá masová polévka
Hlavní chod: Kuřecí směs s pórkem, rýže, ovocný čaj
Svačina: Chléb s kapiovou pomazánkou, okurka, čaj

Úterý 13. 1. 2015

Přesnídávka: Chléb s máslem a šunkou, ovoce, mléko
Polévka: Polévka krupicová s vejcem
Hlavní chod: Strapačky se zelím, ovocný čaj
Svačina: Ovocná přesnídávka, piškoty, čaj

Středa 14. 1. 2015

Přesnídávka: Kuličky s mlékem, banán, melta
Polévka: Brokolicová polévka
Hlavní chod: Rybí filé na másle, vařené brambory, salát čaj
Svačina: Bageta sedmizrnná s lučinou, zelenina, čaj s citronem

Čtvrtek 15. 1. 2015

Přesnídávka: Chléb Šumava se sýrem Cottage, ovoce, mléko
Polévka: Zeleninový vývar s luštěninovou zavářkou
Hlavní chod: Masové koule v rajské omáčce, těstoviny nápoj linie
Svačina: Lněný chléb s masovou pomazánkou, zelenina, ovocný čaj

Pátek 16. 1. 2015

Přesnídávka: Lámankový chléb s apettitem, ovoce, ochucené mléko
Polévka: Polévka ragů
Hlavní chod: Rýžová kaše s kakaem, banán, ovocný čaj
Svačina: Veka s lososovou pomazánkou, okurka, čaj

Pondělí 19. 1. 2015

Přesnídávka: Celozrnný chléb, pomazánka s lučinou, ovoce, bílá káva
Polévka: Bramborová polévka
Hlavní chod: Krůtí maso na česneku, těstoviny, čaj
Svačina: Toustový chléb s perlou a sýrem, paprika, čaj

Úterý 20. 1. 2015

Přesnídávka: Lámankový chléb, pažitkové pomazánkové máslo, zelenina, mléko
Polévka: Cibulová polévka s opečeným chlebem
Hlavní chod: Zeleninové rizoto se sýrem, salát, čaj
Svačina: Rohlík s marmeládovým máslem, ovoce, kakao

Středa 21. 1. 2015

Přesnídávka: Chléb s mrkvovou pomazánkou, ovoce, bílá káva
Polévka: Vývar s kapáním
Hlavní chod: Vepřová pečeně na smetaně, houskový knedlík, nápoj linie
Svačina: Bageta s vajíčkovou pomazánkou, zelenina, čaj

Čtvrtek 22. 1. 2015

Přesnídávka: Šumava chléb se šunkou a zeleninou, mléko
Polévka: Jáhlová polévka se zeleninou
Hlavní chod: Fazolový guláš s chlebem, oplatka, šípkový čaj
Svačina: Houska s máslem, ovoce, zakysaný nápoj

Pátek 23. 1. 2015

Přesnídávka: Tmavé pečivo se sýrovou pomazánkou, jablko, ochucené mléko
Polévka: Polévka rybí
Hlavní chod: Vepřové maso v mrkvi, vařené brambory, čaj
Svačina: Ochucený jogurt s ovocem, rohlík, čaj

Pondělí 26. 1. 2015

Přesnídávka: Dětský toustový chléb se šunkovou pěnou, paprika, mléko
Polévka: Pórková polévka
Hlavní chod: Čevabčiči, vařené brambory, dresing, čaj
Svačina: Rohlík se smetanovým sýrem a okurkou, ovocný čaj

Úterý 27. 1. 2015

Přesnídávka: Dýňový chléb s pomazánkou z tofu, ovoce, bílá káva
Polévka: Vývar s fritátovými nudlemi
Hlavní chod: Milánské špagety se sýrem
Svačina: Koláč, ovoce, čaj

Středa 28. 1. 2015

Přesnídávka: Tmavý chléb s pomazánkovým máslem, ovoce, ochucené mléko
Polévka: Kmínová polévka
Hlavní chod: Cikánská vepřová pečeně, rýže, ovocný čaj
Svačina: Chléb s drožďovou pomazánkou, čaj s citronem

Čtvrtek 29. 1. 2015

Přesnídávka: Slunečnicový chléb s lučinou, ovoce, mléko
Polévka: Čočková s kroupami
Hlavní chod: Rybí filé zapečené se sýrem a brokolicí, brambory, ledový salát, nápoj
Svačina: Šlehaný tvaroh s ovocem, racio chlebíček, čaj

Pátek 30. 1. 2015

Přesnídávka: Šumava s hradeckou pomazánkou, zelenina, mléko
Polévka: Zelná polévka
Hlavní chod: Hovězí nudličky na celeru, kuskus, čaj
Svačina: Houska s máslem, ovoce, ovocný čaj

hodnocení jídelníčku

Tento jídelníček má drobné nedostatky, které bude potřeba poopravit, ale směr je velmi dobrý.

Polévky

V jídelníčku pro měsíc leden je zastoupeno relativně dost zeleninových polévek, ale na úkor zeleninových, které jsou nutričně hodnotnější, se objevují i takové, které jsou v našich jídelnách tradiční, zejména proto, že jsou rychlé a to kmínová či krupicová. Doporučujeme takovéto nahradit zeleninovými, kterých je nepřeberné množství. Místo krupicové, lze připravit kedlubnovou s krupicí, či vločkami a hned je zastoupeno více zeleniny.

Mateřská škola nabízí dostatek luštěninových polévek. Dvakrát je luštěninová polévka a jednou zařadili zeleninovou polévku s luštěninovou zavářkou.

V polévkách se objevují i velice vhodné zavářky jako jáhly, kroupy, pohanka, doporučujeme ještě jedenkrát takovouto kvalitní zavářku přidat.

Co se týče kombinací polévek a hlavních jídel, objevují se zde ještě ne úplně dobré kombinace bezmasých jídel a masových polévek, ale je to jen občas, toto se dá velice dobře napravit.

Velice pozitivně hodnotíme zařazení rybí polévky.

Hlavní jídla

Drůbež maso se v jídelníčku objevuje 3x, což splňuje námi stanovená doporučení, nicméně vepřového masa je nadbytek, proto místo něj doporučujeme zařadit například králičí, krůtí, či hovězí maso. Vepřové maso je zařazeno 6x, což není dramatické překročení, ale rádi bychom jej viděli na jídelníčku 4x.

Tato jídelna velice hezky plní doporučení pro ryby, rybí pokrm je zařazen 2x a k tomu 1x rybí polévka. Což je velice chvályhodné a velice zdravý trend.

V kategorii bezmasých jídel však jídelna kladné hodnocení nezíská, jelikož se doporučují minimálně 4 bezmasá (slaná) jídla měsíčně. V tomto jídelníčku jsou pouze 2x. Je to škoda, protože pokud jsou v této kategorii volena jídla, která obsahují dostatek zeleniny, lépe se plní spotřební koš. Bezmasých jídel je obrovské množství jedná se o kombinace obilovin a zeleniny (bulgur, kernotto, rizoto, kuskus jáhly) zeleninové placky, nákypy, zapékané brambory se zeleninou, palačinky se zeleninou luštěninami atd…

Bod bohužel nemůžeme udělit ani v kategorii nezařazení uzenin, jelikož je jídelna zařazuje.

Sladké jídlo se v jídelníčku objevuje jen 1x, což je velice příjemné zjištění.

Body udělujeme v kategorii luštěniny, neboť jsou zařazena 2 luštěninová jídla.

Jídelníček je vcelku nápaditý.

Přílohy

V tomto konkrétním jídelníčku je sice 9x zařazena obilninová příloha, ale převahu tvoří těstoviny. Obyčejné těstoviny se svým nutričním přínosem neliší od houskových knedlíků. Pozitivně hodnotíme zařazení kuskusu, velice podobné kuskusu jsou jáhly, které se velice dobře doplňují se zeleninou, možné je zařazovat i kaše nastavované jáhly či kroupami.

Jídelna zařadila pouze jedenkrát houskový knedlík, což je pozitivní trend a je dobré v něm pokračovat.

Zelenina

Toto je velice slabší stránka skoro každé jídelny. V tomto hodnoceném jídelníčku školka nabízí čerstvou zeleninu jen 4x měsíčně, doporučujeme, aby tato forma zeleniny byla nabízena alespoň 8x měsíčně. Může to být formou salátů, či jen nakrájené zeleniny bez jakékoli zálivky.

Tepelně upravenou zeleninu nabízí jídelna v dostatečném množství.

Nápoje

Doporučujeme zařazovat neslazený nápoj, ať už formou vody, nebo čaje. Neslazený nápoj by měl být každodenní nabídkou. A měl by být dětem nabízen přednostně.

Přesnídávky a svačiny

Školka velice dobře plní doporučení pro celozrnné, vícezrnné, speciální…pečivo. Nenabízí nadmíru sladkých variant svačin.

V pomazánkách doporučujeme rozšířit nabídku o různé zeleninové a luštěninové pomazánky na úkor podávání tavených sýrů a uzenin. Právě tavené sýry a uzeniny lze lehce nahradit třeba i obilnými kašemi, které v jídelníčku ke svačinám a přesnídávkám úplně chybí.

Velice chválíme za zařazování ovoce a zeleniny ke každé svačině. Tak to dle správné výživy má být. A doporučujeme tento trend aplikovat i při obědech.

Školka rovněž správně zařazuje rybí pomazánky.

Velice chválím i to, že pokud jídelna nabízí sladké hlavní jídlo, pak nenabízí sladkou svačinu a přesnídávku. Přesně tak to má být.

Prioritní body, které by měly být napraveny:

  1. Jako velice nutné vidím zlepšit nabídku čerstvé zeleniny. Čerstvá zelenina by měla být minimálně 2x týdně i častěji, Za čerstvou zeleninu nepovažujeme sterilovanou okurku, sterilovanou řepu ani sterilované zelí.
  2. Zařazení více zeleninových polévek. Zeleninových polévek je celá řada, buď jsou to takové, kde převažuje jeden druh zeleniny – mrkvová, špenátová, brokolicová, dýňová… Nebo vývary – zeleninový vývar však nebývá dostatečně silný a chuťově výrazný, proto je tendence ho dotahovat pomocí dochucovadel. Zeleninová polévky může být z kousků zeleniny, pasírovaná, mixovaná, či v podobě krému, doplněna mlékem či smetanou. Zeleniny je obrovské množství, rovněž jejích kombinací a kombinací s kořením a bylinkami.

  3. Polévky je dobré více obohacovat o obiloviny typu pohanka, vločky, jáhly, bulgur, kroupy…
  4. Jídelna by se měla zaměřit na snížení zařazování vepřového masa. V jídelníčku ho je mírně více než doporučujeme. Na trhu jsou i jiná masa, která je dobré čas od času zařadit místo vepřového.
  5. U přesnídávek a svačin doporučujeme nezařazovat uzeniny a tavené sýry pro vysoký obsah soli. A nahradit je zeleninovými, luštěninovými pomazánkami, či obilnými kašemi slazenými spíše přídavkem ovoce. Rovněž doporučujeme připravovat ovocné jogurty z bílých přídavkem čerstvého ovoce a vyrábět i vlastní šlehané tvarohy, či smetanové krémy. V těch kupovaných je zbytečně mnoho cukru a přídatných látek.

Jídelníček hodnotíme jako VELMI DOBRÝ – což je hodnocení nadprůměrné.

Mgr. Alexandra Košťálová
Hodnotil:
Mgr. Alexandra Košťálová
Státní zdravotní ústav Praha, koordinátorka projektu
Odeslat přes e-mail
vytisknout stáhnout pdf
Nahoru
Provozuje Státní zdravotní ústav
Všichni partneři
O projektu / Mapa webu / Prohlášení o použití cookies / Souhlas se zpracováním osobních údajů / Kontakt / info@zdravaskolnijidelna.cz
Webové stránky vznikly za finanční podpory dotačního programu MZ „Národní program zdraví – Projekty podpory zdraví“ pro rok 2015,
číslo projektu 10574, Uzdravme svou školní jídelnu.