Zdravé školní jídelny Hledat Menu
Zdravá školní jídelna Zdravá školní jídelna
Úvod O projektu Zdravé školní jídelny Čtěte o stravování Recepty a jídelníčky
Recepty Jídelníčky
Jídelny si radí Fotogalerie
facebook ZŠJ na Facebooku
Úvod O projektu
Co je Zdravá školní jídelna Tým Kontakt
Zdravé školní jídelny
Seznam jídelen Mapa jídelen Registrace Nápady od vás Zapojte se Test znalostí
Čtěte o stravování
Publikace ke stažení Články Studie a statistiky Nutriční doporučení
Recepty a jídelníčky
Recepty Jídelníčky
Jídelny si radí Fotogalerie
<Zpět na přehled FZŠ mezi školami Praha ŠJ při ZŠ Kunratice - březen 2015 MŠ Srdíčko Říčany - březen 2015 ZŠ Plánická, Klatovy - březen 2015 MŠ Švendova, Hradec Králové - květen 2015 ZŠ Trávníčkova, Praha 13 - Březen 2015 ZŠ Mohylová, Praha 5 - Březen 2015 ZŠ Milady Horákové, Hradec Králové - Únor 2015 MŠ Švendova, Hradec Králové - leden 2015

FZŠ mezi školami Praha

15. 9. 2015 • Výběrový • Profil jídelny
Jídelníček Hodnocení

Pondělí 2. 3. 2015

Polévka: hrachová s párkem
Hlavní chod: rizoto z vepřového masa, strouhaný sýr, okurka
Moučník: makovec
Nápoj: mléko, čaj s citrónem, voda s citrónem

Úterý 3. 3. 2015

Polévka: zeleninový vývar s krupicí a vejcem
Hlavní chod: germknödel - alpský knedlík s povidly, mákem a šodó
Hlavní chod: králíčí paprikáš (s rajčaty a paprikou), brambor
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Moučník: grep
Nápoj: mléko, voda, zázvorový čaj

Čtvrtek 5. 3. 2015

Polévka: kuřecí vývar s masem, cizrnou a syrovými noky
Hlavní chod: smažené rybí filé, brambor, citrón
Hlavní chod: hovězí na celeru, těstoviny
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Moučník: okurkový salát
Nápoj: jahodové mléko, sirup, voda s citrónem

Pátek 6. 3. 2015

Polévka: dýňová s popcornem
Hlavní chod: hamburská vepřová kýta, houskový knedlík
Hlavní chod: hubník - jáhly s houbami, rajčatová obloha
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Moučník: jablko
Nápoj: čaj s citónem, voda s citrónem

Pondělí 9. 3. 2015

Polévka: pórková s vejcem
Hlavní chod: rybí filé na másle, brambor, tatarská omáčka
Hlavní chod: přírodní roštěná, jasmínová rýže
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Nápoj: mléko, zázvorový čaj, voda s citrónem

Úterý 10. 3. 2015

Polévka: kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi
Hlavní chod: kuře na paprice, těstoviny
Hlavní chod: rýžový nákyp s meruňkami
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Moučník: banán
Nápoj: kakao, ovocný čaj, voda s citónem

Středa 11. 3. 2015

Polévka: kulajda se zeleninou a bramborem
Hlavní chod: vepřová pečeně, dušená mrkev, brambor
Hlavní chod: zeleninový kuskus s králičím masem
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Moučník: kompot
Nápoj: kakao, ovocný čaj, voda s citónem

Čtvrtek 12. 3. 2015

Polévka: zeleninový vývar s játrovými knedlíčky
Hlavní chod: čočka se smaženou cibulkou, salát z kysaného zelí, chléb
Hlavní chod: sekaná pečeně, šťouchaný brambor s pórkem a pohankou, okurka
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Nápoj: jahodové mléko, čaj se sirupem, voda s citónem

Pátek 13. 3. 2015

Polévka: zeleninový vývar s kapáním z citrnové mouky
Hlavní chod: španělská hovězí pečeně, houskový knedlík
Hlavní chod: květákový nákyp s vepřovým masem, brambor, rajče
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Moučník: jablko
Nápoj: čaj s citrónem, voda s citónem

Pondělí 16. 3. 2015

Polévka: zeleninový vývar se sýrovým kapáním z cizrnové mouky
Hlavní chod: hovězí tokáň, rýže
Hlavní chod: kuřecí soté na kari, špagety
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Nápoj: mléko, ovocný čaj, voda s citrónem

Úterý 17. 3. 2015

Polévka: česneková s bramborem
Hlavní chod: kanadské kuře, bramborová kaše, kapie
Hlavní chod: segedínský guláš, houskový knedlík
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Moučník: jablko
Nápoj: kakao, multivitamín, voda s citrónem

Středa 18. 3. 2015

Polévka: kmínová se zeleninou a vejcem
Hlavní chod: filé z mořské štiky na zázvoru, listový špenát, brambor
Hlavní chod: rizoto z bulguru a míchaných luštěnin, okurka
Hlavní chod: těstovinový salát s tuňákem
Nápoj: mléko, čaj s medem, voda s citrónem

Čtvrtek 19. 3. 2015

Polévka: rajčatová s červenou čočkou
Hlavní chod: králičí hřbet na hořčici a tymiánu, brambor
Hlavní chod: zapečené těstoviny s tvarohem a rozinkami
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Moučník: grep
Nápoj: mléko, čaj se sirupem, voda s citrónem

Pátek 20. 3. 2015

Polévka: rychlá s vejci
Hlavní chod: francouzské brambory s uzeným masem, salát z červené řepy a celeru
Hlavní chod: fazolový guláš s hovězím masem, chléb
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Moučník: jogurt s jahodami
Nápoj: čaj s citrónem, voda s citrónem

Pondělí 23. 3. 2015

Polévka: hrachová s krutony
Hlavní chod: fazolky na smetaně, brambor, vejce
Hlavní chod: kuřecí prsa na medu, rýže
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Moučník: jablko
Nápoj: mléko, čaj s citrónem, voda s citrónem

Úterý 24. 3. 2015

Polévka: cibulová se sýrem
Hlavní chod: pečený králičí hřbet na česneku, bramborový knedlík
Hlavní chod: hovězí pečeně frankfurtská, těstoviny
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Moučník: mrkvový salát s ananasem
Nápoj: kako, ovocný čaj, voda s citrónem

Středa 25. 3. 2015

Polévka: zeleninový vývar s tarhoňou
Hlavní chod: zapečené papriky plněné kuskusem a fetou na drcených rajčatech
Hlavní chod: fish-pie (anglický rybí nkyp), zeleninová obloha
Hlavní chod: jogurtovojablečný bulgur se škořicí, cukrem a rozinkami (studený grep)
Nápoj: mléko, sirup, voda s citrónem

Čtvrtek 26. 3. 2015

Polévka: květáková se zeleninou a vejcem
Hlavní chod: milánské špagety, strouhaný sýr
Hlavní chod: dušené krůtí maso s hráškem a mrkví, brambor
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Moučník: müsli tyčinka
Nápoj: jahodové mléko, zázvorový čaj s medem, voda s citrónem

Pátek 27. 3. 2015

Polévka: kuřecí vývar s masem a těstovinovou rýží
Hlavní chod: mexický guláš, houskový knedlík
Hlavní chod: vepřový prejt, kysané zelí, brambor
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Nápoj: čaj s citrónem, voda s citrónem

Pondělí 30. 3. 2015

Polévka: hovězí vývar se zeleninou a nudlemi
Hlavní chod: škubánky s mákem, cukrem a máslem
Hlavní chod: vařené hovězí maso, křenová omáčka, houskový knedlík
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Moučník: ovoce
Svačina: jahodové mléko, čaj s medem a citrónem, voda s citrónem

Úterý 31. 3. 2015

Polévka: z rybího filé se zeleninou a opraženou houskou
Hlavní chod: švábská čočka (čočka, cibule, mrkev, rajče, smetana), chléb
Hlavní chod: sekaná pečeně, bramborová kaše
Hlavní chod: zeleninový talíř, pečivo
Moučník: okurkový salát
Nápoj: mléko, čaj se sirupem, voda s citrónem

hodnocení jídelníčku

Hodnocení polévek (pro všechny výběry)

            Zeleninové polévky:

Školní jídelna plní požadavek na zařazování 12 zeleninových polévek měsíčně. Část jsou zařazeny zeleninové vývary, ale již je patrný trend zařazování jednodruhových zeleninových polévek, který bychom rádi podpořili a rádi bychom, aby v něm škola pokračovala.

           

Luštěninové polévky:

Dvakrát je zařazena luštěninová polévka, jedenkrát je do zeleninové polévky přidána cizrna, jedenkrát červená čočka a velice oceňujeme zařazení kapání z cizrnové mouky. V tomto bodě plní školní jídelna bezezbytku doporučení a považujeme zařazování luštěninových zavářek za moderní, zajímavé a nutričně velmi vhodné.

           

Obilné zavářky:

Co do počtu je sice obilných zavářek méně, ale jsou nahrazeny cizrnovými zavářkami, nebo se objevují netypičtější zavářky z tarhoni, či těstovinové rýže. I to je krok pestřejším směrem. Nicméně co se týče nutriční hodnoty pokrmů, doporučujeme, alespoň ještě jedenkrát doplnit vhodnou obilovinu, například pohanku do květákové polévky.

 

Nevhodně a zcela zbytečně je zařazena uzenina do polévky.

 

            Kombinace polévek s hlavními jídly:

Doporučujeme před bezmasé jídlo podávat bezmasou polévku, pro odlehčení celého oběda. Pokud škola nabízí jako třetí možnost výběru zeleninový talíř, pak není možné těmto doporučením dostát.

           

 


Hodnocení hlavních jídel

            Drůbež, králík:         

Výběr 1          Je plněno doporučení pro drůbeží maso a velice oceňujeme zařazení králičího masa.

                        Výběr 2                      I tento výběr plní doporučení pro drůbeží maso i králíka.

Výběr 3          Výběr 3 je každý den nabízen formou zeleninového talíře. Z jídelníčku není patrné, zda se jedná pouze o zeleninu, či je jakoukoli formou přidávána i bílkovina (sýr, ryba, maso, vejce).

Menu 3 tvoří téměř výhradně jen zeleninový talíř s pečivem. Velkým nedostatkem je tady nepřítomnost zdroje bílkovin. Proto doporučujeme toto třetí menu zrušit a pozornost a čas zaměřit na zvýšení přísunu čerstvé zeleniny v pokrmech nebo salátech nabízených k jídlům.

           

Vepřové maso:

Výběr 1                      Je v souladu s doporučením pro vepřové maso.

Výběr 2          Překračuje doporučenou frekvenci pro vepřové maso, jelikož drůbeží maso je plněno na spodní hranici, doporučujeme v některých recepturách nahradit vepřové například krůtím masem.

Výběr 3                      Nehodnotíme

           

Ryby:            

Výběr 1          Doporučení pro ryby je plněno bez výhrad, dokonce je zařazena i rybí polévka. Velice chválíme.

Výběr 2          Pokud budeme počítat i nabídku polévky, pak je rybí jídlo nabízeno 2x, což je dostačující nabídka, nicméně trend ve výběru 1 je lepší.

Výběr 3                      Nehodnotíme

 

            Bezmasé nesladké jídlo:   

Výběr 1          Bezmasé neslané jídlo je zařazeno 4x měsíčně, což plně odpovídá doporučené frekvenci. Velice chválíme za netradiční kombinace zeleniny a obilovin.

Výběr 2          Ve výběru 2 jsou pouze 2 bezmasá slaná jídla, doporučujeme připravit minimálně další dvě na úkor vepřového masa (například květákový nákyp lze připravit i bez masa.). velice se nám líbí zařazení hubníku v kombinaci s rajčaty.

Výběr 3                      Nehodnotíme

 

            Uzeniny:

                        Výběr 1                      Nabízí možnost výběru uzeniny u francouzských brambor

                        Výběr 2                      Nabízí možnost výběru uzeniny u frankfurtské pečeně

Výběr 3                      Nehodnotíme

 

Uzeniny jsou i součástí hrachové polévky. Nabídka uzenin není ve vaší školní jídelně tak hojná jak bývá zvykem u jiných školních jídelen, ale rádi bychom v projektu vedli školy tak, aby časem nabídka uzenin z jídelníčku zmizela úplně. Pro vás to již nebude takový problém.

 

Sladké jídlo:

Výběr 1          Ve výběru je nabízeno sladké jídlo 2x. Obojí je forma knedlíků – houskový či bramborový (škubánky - brambory, mouka). Doporučujeme zařadit nutričně kvalitnější sladká jídla, do kterých bude přidáváno ovoce, semínka, ořechy, tvaroh, celozrnné obiloviny.

Výběr 2          Opět nabízí dva sladké pokrmy, což je v souladu s doporučením. Pokud bychom chtěli jídelníček ještě více nutričně zhodnotit, pak je možné sladká jídla 2x měsíčně nabízet pouze ve výběru 1 a ve výběru 2 již nikoli a nahradit je bezmasým nesladkým jídlem.

Výběr 3                      Nehodnotíme

 

            Luštěniny:

Výběr 1          Luštěninové jídlo je nabízeno 2x a spolu s polévkami, kde je pestrá nabídka luštěnin pak plně splňuje doporučení.

                        Výběr 2                      Luštěninové jídlo je nabízeno spolu s polévkami dostatečně.

Výběr 3                      Nehodnotíme

 

           

Nápaditost pokrmů:

Výběr 1, 2      Jídelníčky obou výběrů patří mezi nápadité, jsou pestré, využívají netypických kombinací.    

                        Výběr 3                      Nehodnotíme

 


Hodnocení příloh

            Obiloviny:

Výběr 1          Vcelku plní doporučení pro obiloviny, ale krom kuskusu v plněných paprikách se jedná spíše o tradiční obiloviny, které nemají příliš vysokou nutriční hodnotu či nejsou příliš pestré.

Výběr 2          Výběr 2 je v obilných přílohách mnohem více pestrý najdeme zde mnohem chutnější typ rýže, kuskus, bulgur, pohanku.

Výběr 3                      Nehodnotíme

           

            Houskové knedlíky:

Výběr 1          Je nabízen 3x, doporučujeme frekvenci snížit na 2x. A nahradit část bílé mouky špaldovou, nebo cizrnovou.

                        Výběr 2                      Doporučení je plněno.

Výběr 3                      Nehodnotíme

 

Hodnocení zeleniny

            Zelenina čerstvá:

Výběr 1          Výběr nabízí saláty i zeleninu jako oblohu. Obloha je však jen správný směr, ale nedostatečné množství. Salát či zeleninu bez zálivky by mělo dítě dostat 2x týdně. K tomuto doporučení se blížíte, ale ještě nesplňujete. Určitě tento správný směr udržte a ještě podpořte. Velice chválíme.

                        Výběr 2                      Platí to samé co pro výběr 1, chválíme za zařazení kysaného zelí.

Výběr 3                     Tento výběr nabízí velké množství zeleniny, bylo by dobré to, co nabízí rozprostřít mezi výběr 1 a 2. Tím by došlo k naprosto ideálnímu stavu. Zeleninový talíř je již překonaný trend. Je to jídlo studené, tudíž nebudí tolik sytivý pocit, je často velice monotónní a pro přípravu velice těžké. Ubírá zeleniny pro předchozí dva výběry. Doporučujeme zařadit pouze 1x týdně pro zpestření a v další 4 dny vařit pestrou nabídku dvou výběrů.

           

            Zelenina tepelně upravená:

Výběr 1                      Relativně dostatečný výběr.

Výběr 2          Relativně dostatečný výběr. Přesto by se dalo pracovat na zlepšení, zejména pokud by se zeleniny, kterou spotřebujete na výběr 3, promítla například i do této skupiny

Výběr 3

 

Hodnocení nápojů (všechny výběry dohromady)

            Neslazený, nemléčný nápoj – každý den:

Nabídka nápojů je velmi vhodná a nápaditá. Vždy je nabízen neslazený nápoj. Ubezpečte se, že slazené nápoje obsahují maximální doporučené množství cukru (tj. 20g/1l nápoje).

 

Mléčný nápoj je vždy doplněn možností zvolit si nemléčný:

                        Doporučení je plněno.

 

 


Pochvala:

  • Nápaditost a pestrost při výběre jídel (i regionální a mezinárodní jídla)

  • Zařazení rybího masa i do polévky, králičího masa mezi hlavní jídla

  • Vhodné zařazování luštěnin a méně známých obilovin

  • Snaha přidávat do jídel zeleninu

  • Moučníky jako jogurt s jahodami či mrkvový salát s ananasem

  • Použití mouky z cirzny

     

     

    Slabá místa:

  • Nedostatek čerstvé zeleniny a ovoce (müsli tyčinka množstvím ani složením

    nenahrazuje příjem čerstvého ovoce. Navíc je v nich často nepříznivá dávka jednoduchého cukru a polevy často obsahují zdraví škodlivé trans-nenasycené mastné kyseliny).

  • Přítomnost smažených jídel, uzenin, nadmíry vepřového masa ve výběru 2 a nevhodných ochucovadel jako je tatarská omáčka (je možné zaměnit za lehčí a zdravější tzatziky).

  • Ve výběru 2 je díky vyšší nabídce vepřového masa naopak nedostatek bezmasých nesladkých jídel

  • Mírně vyšší frekvence zařazení nutričně méně hodnotné přílohy jako jsou obyčejné těstoviny a houskové knedlíky.

  • Přítomnost sterilované – nutričně méně hodnotné zeleniny (kyselé okurky) na úkor vhodně voleného salátu.

     

     

    Prioritní body:

     

    1. Zrušte menu 3. Vytvoříte čas a prostor pro zlepšení stávajících jídel.
    1. Přidejte saláty z čerstvé zeleniny na talíř/extra misku k jídlu.
    1. Zkuste se vyhnout tepelné úpravě jídel smažením a snižte četnost vepřového masa v jídelníčku. Vyhněte se uzeninám (párek v hrachové polévce).
    1. Omezte použití sterilované zeleniny i ovoce. Kontrolujte složení müsli tyčinek (obsah cukru, ztužených tuků).
    1. Zkuste se zamyslet, jak by se čerstvé ovoce dalo připravit jako moučník (nakrájené kousky, ve formě salátu, celozrnného koláče, ve tvarohové pěně…).
    1. Vyzkoušejte použít víc zavářek z celozrnných obilnin do polévek a příloh z celozrnných obilovin. Spíše srovnejte kvalitativně oba výběry.

 

 


Celkové hodnocení

 

Výběr 1

  • Nevyhovující jídelníček               

  • Nízká úroveň jídelníčku   

  • Dobrý jídelníček    

  • Velmi dobrý jídelníček

  • Výborný jídelníček

     

    Výběr 2

  • Nevyhovující jídelníček               

  • Nízká úroveň jídelníčku   

  • Dobrý jídelníček    

  • Velmi dobrý jídelníček

  • Výborný jídelníček

     

    Výběr 3

    Nebyl hodnocen, neznali jsme přesné složení zeleninových talířů a rovněž nevíme, jaké procento strávníků tento výběr odebírá.

     

     

     

     

     

    Děkuji za poskytnuté jídelníčky, nyní již známe konkrétní směr, kterým by bylo dobré jít tak, aby strava byla nutričně hodnotnější, vyváženější, při sedavém „zaměstnání“ dětí ve škole i lehce stravitelná a ne příliš energeticky náročná (v souladu s legislativou). Máme jasně definovány konkrétní priority, na kterých budeme společně dále pracovat, tak abyste byli i vy spokojeni.

    Musím velice ocenit Váš přístup, jelikož jsem měla možnost hodnotit již dva vaše jídelníčky a tento se svou kvalitou velice zlepšil.  Má mnoho hezkých a pozitivních trendů a pro děti je jednoznačně nutričně kvalitnější. Budu velice ráda, když si takovéto zásady upevníte, společně se pokusíme poupravit receptury, které například již vaříte, ale dalo by se s nimi i nadále pracovat.

 

Odeslat přes e-mail
vytisknout stáhnout pdf
Nahoru
Provozuje Státní zdravotní ústav
Všichni partneři
O projektu / Mapa webu / Prohlášení o použití cookies / Souhlas se zpracováním osobních údajů / Kontakt / info@zdravaskolnijidelna.cz
Webové stránky vznikly za finanční podpory dotačního programu MZ „Národní program zdraví – Projekty podpory zdraví“ pro rok 2015,
číslo projektu 10574, Uzdravme svou školní jídelnu.