Jak s tímto materiálem pracovat

Krok za krokem, jak zavést Nutriční doporučení a stát se Zdravou školní jídelnou.

  • Nutriční doporučení ke spotřebnímu koši pomáhá v plánování měsíčního jídelníčku
  • Pokud se ho budete držet, měli byste zároveň plnit spotřební koš
  • Pomocí Nutričního doporučení jste schopni sami odhalit zpětně nedostatky jídelníčku a následující měsíc tyto nedostatky napravit.
  • Nutriční doporučení popisuje polévky, hlavní jídla, přílohy, nápoje, svačiny a přesnídávky a dále hodnotí i vaši invenci v zařazování netradičnějších potravin, receptur či kombinací.
  • Vytiskněte si měsíční jídelníček vaší školní jídelny.
  • Vytiskněte si prázdnou tabulku pro obědy (případně pro svačiny a přesnídávky)
  • Pokud je jídelníček výběrový a děti odebírají jednotlivé výběry rovnoměrně, pak musíte zhodnotit výběr 1 zvlášť a výběr 2, 3… rovněž zvlášť
  • Při hodnocení postupujte podle tabulky sestupně. Do četnosti si dělejte čárky. Pokud se celková četnost daného bodu shoduje s doporučenou četností, udělejte si zelenou fajfku. Pokud se neshoduje, udělejte červený křížek.
  • Po dokončení jasně vidíte, co splňujete a kde jsou rezervy.
  • Abyste získali praxi a rutinu, zhodnoťte si několik vašich měsíčních jídelníčků.
  • Poté zkuste v plánovaném jídelníčku napravit nedostatky.

Nutriční doporučení – obědy

    jídelníček ŠJ
Polévky  doporučená četnost  reálná četnost  hodnocení
 
zeleninové 12x měsíčně  12x     
luštěninová min. 3x měsíčně, za 4x měsíčně 2 body  3x - 4x     
zařazování obilných zavářek (jáhly, vločky, krupky, pohanka, bulgur, kuskus…) 4x měsíčně  4x     
kombinace polévek a hlavních jídel  většinou vhodná kombinace     
Hlavní jídla       
Drůbež a králík (kuře, krůta, slepice, králík) 3x měsíčně  3x     
ryby 2x měsíčně; v případě 3x měsíčně 2 body  2x - 3x     
vepřové maso max. 4x měsíčně  4x     
bezmasé nesladké jídlo 4x měsíčně (včetně luštěnin, pokud jsou nabídnuty bez masa)  4x     
nejsou zařazeny uzeniny  0x     
sladké jídlo max. 2x měsíčně  2x     
nápaditost pokrmů, regionální pokrmy  nápadité     
luštěniny 1x měsíčně; luštěniny  2x  měsíčně 2body  1x - 2x     
Přílohy       
obiloviny (těstoviny, rýže, kuskus apod.…) 7x měsíčně  7x     
houskové knedlíky max.2x měsíčně  2x     
Zelenina       
zelenina čerstvá min. 8x měsíčně  8x     
tepelně upravená zelenina min. 4x měsíčně  4x     
Nápoje       
denně nabídnut neslazený nemléčný  ano     
pokud je mléčný, výběr i z nemléčného  ano     

V případě souladu si odfajfkujte splnění , v případě nesouladu červeným křížkem označte jako nesplněno

Přečtěte si také

Zeleninová, luštinová, jiná? Nutriční doporučení (ND) popisuje, jaké polévky by měla Zdravá školní jídelna nabízet během 20 stravovacích dnů.

Pokračovat ve čtení

0 komentářů ke článku