Jídelny si radí

Inspirujte se odpověďmi na otázky jídelen z celé republiky. Nebo vybraným jídelnám pošlete přímo váš dotaz.

Dobrý den,chtěla bych vědět, zda existuje nějaké nařízení, které zakazuje, aby ve školní jídelně byla k dispozici -POUZE PRO DOSPĚLÉ - sůl+ pepř v krytých solničkách, párátka a ubrousky. I když si toto učitelé pořídili na vlastní náklady - vše zmizelo a vedoucí ŠJ se ohání tím, že je to nařízení "hygieny". (domníváme se, že pokud by tomu tak bylo, nemohly by to poskytovat ani restaurace) Děkuji.

Alexandra Košťálová odpovídá: Dobrý den, takovéto nařízení neexistuje a ani se neplánuje. Hygiena toto nekontroluje, pouze může doporučit, že z výchovného hlediska je ...

Alexandra Košťálová odpovídá: Dobrý den, takovéto nařízení neexistuje a ani se neplánuje. Hygiena toto nekontroluje, pouze může doporučit, že z výchovného hlediska je dobré, aby šel učitelský sbor dětem příkladem a pokrmy nebyly dosolovány. Vše je na domluvě mezi kuchyní a učitelským sborem. Solničky na stolech dětských strávníků by být neměly, ale rovněž to žádný předpis neřeší. Dětská strava by měla být ochucena s ohledem na věk strávníka, přesto však by měla být chutná.

odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká je vhodná gramáž pečiva pro 3leté dítě na svačinku? Děkuji Malíková

Alexandra Košťálová odpovídá: Dobrý den, my se v poslední době přikláníme k přirovnání k pěsti, či dlani dítěte - takže porce pečiva k přesnídávce nebo svačině ...

Alexandra Košťálová odpovídá: Dobrý den, my se v poslední době přikláníme k přirovnání k pěsti, či dlani dítěte - takže porce pečiva k přesnídávce nebo svačině by měla být cca jako dlaň dítěte, tedy asi do 50 g. Obiloviny spotřební koš nesleduje, takže není nějaká přesná hodnota, kterou je nutné držet, ale selským rozumem je třeba odhadnout velikost a ještě myslet na to, že ke každé přesnídávce a svačině by mělo být ovoce nebo zelenina a opět doporučujeme velikosti pěsti dítěte.

odpověď
Dobrý den, učím na vesnické dvoutřídní MŠ se zájmem o environmentální výchovu. V naší školce podporujeme zdravý životní styl a stravování. Chtěly bychom, aby si děti uměly vybrat zdravé suroviny a také, aby zvládly připravit si zdravou svačinu samy. Bohužel nenacházíme pochopení u vedoucí naší školní jídelny. Chceme si alespoň 1x týdně sami svačinu připravit- namíchat pomazánku, namazat na pečivo, připravit si k ní zeleninu... Je to opravdu takový problém? Můžete mi poradit? DĚKUJI Jana Čtveráčková

Alexandra Košťálová odpovídá: Dobrý den paní Čtveráčková,

k Vašemu dotazu ze dne 8, února bychom Vám rádi sdělili naše stanovisko:

Je velmi to velmi potěšujíc...

Alexandra Košťálová odpovídá: Dobrý den paní Čtveráčková,

k Vašemu dotazu ze dne 8, února bychom Vám rádi sdělili naše stanovisko:

Je velmi to velmi potěšující a záslužné, že se snažíte ve Vaší mateřské škole podporovat u dětí zdravý životní styl včetně stravování. Co se týká přípravy svačinek dětmi, je zde problém z hlediska hygienického. Asi všechny ty malé osůbky neuhlídáte, zda mají zcela čisté ručky, což je základní problém. Nemohou připravovat jídlo pro ostatní, aniž by zde nebylo riziko alimentární nákazy.
Máme však pro vás návrh na přijatelnou aktivitu v této oblasti, kterou hodně mateřských škol již s úspěchem praktikuje:
školní jídelna připraví pomazánku, děti mají uprostřed stolečku misku s příslušným množstvím pro 4 - 6 (dle toho, jak sedí u stolku)*, každý má svůj příborový nůž, pečivo a namaže si svačinku samo. Také je na stolku talířek s se zeleninou případně ovocem a dítě si samo nazdobí svůj chléb.

Chápeme, že Vaše představa je trochu odlišná, ale bohužel je opravdu rizikové, nechat dětmi připravovat svačiny pro všechny. Zkuste alespoň tuto variantu, která má rovněž výchovný aspekt a děti jsou velice rády.


*V některých MŠ paní ředitelky zakoupily malinké mističky - každé dítě má svoji.

odpověď
Jak normujete maso, aby vám vyšel spotřební koš a zároveň jste dodrželi Nutriční doporučení ke spotřebnímu koš? Jsme plně organizovaná základní škola a denně vaříme cca 500 obědů. Děkuji.

ZŠ Milady Horákové odpovídá: Maso připravujeme 12x v měsíci (měsíc = 20 stravovacích dnů), z toho 1x kuřecí s kostí. Normu masa v syrovém stavu jsme upravili následovn...

ZŠ Milady Horákové odpovídá: Maso připravujeme 12x v měsíci (měsíc = 20 stravovacích dnů), z toho 1x kuřecí s kostí. Normu masa v syrovém stavu jsme upravili následovně:

věková kategorie 3-6 let:
-----------------------------------------------------------
maso dělené (kostky, nudličky): 50g
maso porce (plátky): 60g
kuře (s kostí) : 125g

věková kategorie 7-10 let
-----------------------------------------------------------
maso dělené (kostky, nudličky): 60g
maso porce (plátky): 70g
kuře (s kostí): 150g

věková kategorie 11-14 let
-----------------------------------------------------------
maso dělené (kostky, nudličky): 70g
maso porce (plátky): 80g
kuře (s kostí) : 175g

věková kategorie nad 15 let
-----------------------------------------------------------
maso dělené (kostky, nudličky): 80g
maso porce (plátky): 90g
kuře (s kostí): 200g


V případě potřeby můžete upravit normu děleného masa na hmotnost porce masa na plátky.

odpověď