Polenta s provensálským kořením

ingredience

Průměrná hmotnost 1 porce = 230 g

  • 400 g polenta instantní
  • 2000 g voda
  • 350 g cibule
  • 20 g česnek
  • 200 g uzené tofu
  • 50 g řepkový olej
  • 3 g provensálské koření
  • 15 g cukr
  • 10 g petrželová nať
  • 5 g sůl

postup

  1. Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na oleji. 
  2. V polovině smažení přidejte najemno nakrájený česnek a nakonec, když stáhneme pánev z plotny, provensálské koření. 
  3. Pánev zakryjte pokličkou a nechte pod párou dojít a rozvinout vůně jižní Francie. 
  4. Přiveďte 2 l vody k varu, přidejte sůl a za stálého míchaní vsypte polentu. 
  5. Přidejte osmaženou cibuli s kořením, nahrubo nastrouhané uzené tofu, cukr a najemno nakrájenou petrželku a vařte 1 minutu. 
  6. Horkou polentu vlijte na plech na pečící papír nebo do zapékací formy a rozetřete tak, aby vznikla 1-2 cm vysoká vrstva. 
  7. Nechte vychladnout a ztuhnout. 
  8. Přílohy: Podávejte nakrájené na špalíčky. Je možné podávat např. s cizrnou v rajské omáčce, či masu ve smetanových omáčkách.
  9. Polentu kupte raději hotovou, maximálně do 3 minut varu.