Krémová dýňová polévka

ingredience

Průměrná hmotnost 1 porce = 340 g

  • 150 g máslo
  • 125 g cibule
  • 1100 g dýně Hokkaidó (neloupe se)
  • 26 g česnek
  • 0,5 g muškátový ořech
  • 20 g sůl
  • 2500 g voda
  • 180 g smetana 12%
  • 10 g petrželka, bazalka
  • 30 g dýňové semínko

postup

  1. Na másle osmahneme cibuli, přidáme dýni na velké kostky, sůl, koření, česnek a uvaříme doměkka. 
  2. Pak rozmixujeme a zjemníme smetanou.
  3. Podáváme ozdobené petrželkou a nasucho opraženými dýňovými semínky. 
  4. Polévku můžeme doplnit krutóny s provensálským kořením.
  5. Krutóny s provensálským kořením: starší rohlíky, veku nebo toustový chléb nakrájíme na kostky, dáme na plech, zakapeme olivovým olejem, posypeme provensálským kořením a solí a pečeme dozlatova.
Zdroj: Vlastní recepty