Indická polévka z červené čočky

ingredience

Průměrná hmotnost 1 porce = 300 g

  • 250 g červená čočka loupaná půlená vařená
  • 42 g červená cibule
  • 50 g celer
  • 50 g mrkev
  • 200 g brambor
  • 100 g rajčatový protlak
  • 2500 g voda
  • 50 g olej řepkový
  • 2 g kari koření
  • 40 g zázvor
  • 10 g česnek
  • 10 g petrželová nať
  • 20 g sůl

postup

  1. Nakrájenou cibuli nechte na oleji zesklovatět. 
  2. Přidejte česnek, nastrouhaný zázvor a kari, krátce orestujte. 
  3. Přidejte protlak, krátce zasmažte, zalijte vodou a promíchejte, osolte. 
  4.  Celer a brambor nakrájejte na kostky, mrkev na kolečka a vložte ji do připraveného základu a vařte, dokud není zelenina měkká. 
  5. Nakonec vsypte červenou čočku, krátce povařte, odstavte z plotny a pod pokličkou nechte dojít, dokud čočka nezměkne. 
  6.  Polévku podáváme posypanou jemně nasekanou petrželovou natí.
  7. Polévka bude chutnější, když místo vody použijete zeleninový vývar.