Čočkové karbanátky

ingredience

Průměrná hmotnost 1 porce = 150 g

  • 1000 g čočka velkozrnná vařená
  • 100 g cibule
  • 10 g česnek
  • 150 g mrkev
  • 120 g vejce (3 kusy)
  • 80 g hladká mouka
  • 50 g strouhanka
  • 5 g majoránka
  • 1 g kmín mletý
  • 20 g sůl
  • 100 g řepkový olej

postup

  1. Čočku namočte na 1-2 hodiny do studené vody a poté propláchněte. 
  2. Čočku znovu  zalijte vodou a to tak, aby hladina byla jen nepatrně nad čočkou a vařte ji doměkka. 
  3. Když se trochu rozvaří, nevadí. 
  4. Uvařenou čočku rozmixujte. 
  5. Cibuli i česnek oloupejte a najemno nasekejte. 
  6. Omytou a oloupanou mrkev najemno nastrouhejte a společně s nakrájenou cibulí i česnekem přidejte k rozmixované čočce.
  7. Směs na karbanátky dochuťte majoránkou, kmínem, solí a pepřem, přidejte vejce a promíchejte.
  8. Zahustěte moukou a strouhankou. 
  9. Z tuhé hmoty tvarujte malé karbanátky a ještě je lehce obalte ve strouhance.
  10. V pánvi zahřejte olej a karbanátky na něm za mírného probublávání pomalu smažte z obou stran dozlatova. 
  11. Po usmažení je nechte okapat na ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku. 
  12. Přílohy:  Karbanátky budou výborné například se salátem s jogurtovou zálivkou. 
  13. Můžete použít i červenou čočku loupanou, nemusí se předem máčet a uvařená je za 10-15 minut.
  14. Než přidáte cibuli do směsi na karbanátky, tak jí můžete zkusit  lehce orestovat na lžičce oleje. 
  15.  Zjemní se tak její chuť.
  16. Místo hladké pšeničné mouky můžete zkusit použít  špaldovou mouku.
Fotografie a receptura upravená dle originálu Country Life