Praktický seminář "Polévka je grunt"

Srdečně Vás zveme na praktický seminář pořádaný Asociací školních jídelen ČR "Polévka je grunt", který se koná dne 12.4. v Makro Akademii v Praze Stodůlkách. Po odborné stránce bude seminář veden Státním zdravotním ústavem a týmem profesionálních kuchařů Makro Akademie.

Asociace školních jídelen České republiky

Vás zve na odborný seminář pro zaměstnance školních jídelen

 

„Polévka je grunt“- Jak je tomu dnes?

 

Toto pořekadlo si pamatujeme asi všichni. Pochází z dob, kdy byla polévka vlastně i hlavním jídlem a měla opravdu řádně zasytit. Jak je to dnes? Jsou děti zvyklé jíst polévky? Vaří se polévky

o víkendech doma v rodinách? Jsou polévky ve školních jídelnách opravdu grunt a dodávají přiměřené množství živin nebo se vaří už jen ze zvyku?

 

Přijďte na jednodenní odborný seminář „Polévka je grunt“ a objevte spolu s námi magii výborných polévek.

 

 

Termín konání:                                12.dubna 2018

Místo konání:                                   MAKRO Akademie, Praha

Pořadatel:                                          Asociace školních jídelen České republiky

Cena semináře:                                  1200 Kč vč. DPH / osoba

                                                           980 Kč vč. DPH / osoba – člen AŠJČR

Cena zahrnuje:                                   teoretickou a praktickou část, občerstvení v průběhu konání semináře

 

Přihlášení na konferenci:                   on-line přihlašovací formulář na www.asjcr.cz/akce

(kapacita semináře je 80 osob)

Organizační pokyny:                     vzhledem k programu je nutné si vzít kuchařský pracovní oděv a obuv

Po ukončení semináře obdrží účastníci osvědčení o absolvování.

 

Program konference:

12. 4. 2018      MAKRO Akademie, Jeremiášova 1249/7, 150 00, Praha – Stodůlky

8:00 – 9:00          prezence účastníků semináře, občerstvení

9:00                       zahájení semináře

 

9:05 – 10:00        TEORETICKÁ ČÁST (SZÚ)                                                                                            60 minut

  1.  Jsou polévky v naší zemi stále tradiční součástí jídelníčku? A chutnají polévky dětem ve školních jídelnách? Výsledky studie SZÚ(SISP – Studie individuální spotřeby potravin) a dotazníkového šetření.                                               10 minut

  2. Zelenina v polévkách – realita versus doporučení (návaznost na praktickou část a doplněno o porovnání mezi realitou a doporučením).                                          20 minut

  3. Tuk v polévkách a jeho funkce (návaznost na praktickou část).                              10 minut

  4. Sůl v polévkách a doporučení jak ochutit polévky s ohledem na dětského strávníka – čím chuť dotáhnout (návaznost na praktickou část).                            10 minut

  5. Rok polévek – příklad dobré praxe – ŠJ při ZŠ Milady Horákové, Hradec Králové.                                                                                                                                                         10 minut

10:00 – 10:30     coffee break

 

10:30 – 14:30     PRAKTICKÁ ČÁST (Makro akademie a SZÚ)                                                       240 minut

Nácvik přípravy polévek pod vedením profesionálního týmu Makro akademie.              

  1. Zeleninové polévky – svět barev a chutí. Jak využít všech vlastností zeleniny, aby měla polévka co nejatraktivnější chuť. Jak uchovávat barevnost polévek. Zelenina

    a bylinky.

  2. Luštěniny v polévkách. Jaké možnosti skýtá použití luštěnin – luštěniny skryté i přiznané. Luštěniny a bylinky. Jak pracovat s luštěninami, aby co nejméně nadýmaly.

  3. Zajímavé a netradiční zavářky.

  4. Vývary. Jak připravovat, jak uchovávat jako rozpracovaný polotovar (vhodné nádoby a nutné technické vybavení) = nerudovské „Kam s ním?“

  5. Názorná ukázka výdeje polévek pro mladší děti aneb – jídelna posilovnou

 

do 15:00              závěr semináře

 

Oběd bude podáván v průběhu konání semináře.         

Přečtěte si také

Dovolujeme si Vás pozvat na další z řady seminářů o principech projektu Zdravá školní jídelna, který se bude opět konat v prostorách SZÚ v Praze (Šrobárova 48, budova č. 1 - ředitelství), dne 19.6. od 9.00 hodin. Seminář je určen všem zájemcům z řad vedoucích či kuchařek školních jídelen, ale může se přijít podívat kdokoli má zájem dozvědět se mnohé o školním stravování a o tom jak se dá zvyšovat kvalita podávané stravy a rovněž i nutriční gramotnost dětí. Seminářem Vás provede tým autorů projektu Zdravá školní jídelna ve složení: Košťálová, Mužíková, Niklová, Packová.Pokud budte mít zájem, přihlaste se, prosím, na mailové adrese: alexandra.kostalova@szu.cz a to do 15.6.2018 

Pokračovat ve čtení