Asociace školních jídelen České republiky
Vás zve na odborný seminář pro zaměstnance školních jídelen
„Polévka je grunt“- Jak je tomu dnes?
Toto pořekadlo si pamatujeme asi všichni. Pochází z dob, kdy byla polévka vlastně i hlavním jídlem a měla opravdu řádně zasytit. Jak je to dnes? Jsou děti zvyklé jíst polévky? Vaří se polévky
o víkendech doma v rodinách? Jsou polévky ve školních jídelnách opravdu grunt a dodávají přiměřené množství živin nebo se vaří už jen ze zvyku?
Přijďte na jednodenní odborný seminář „Polévka je grunt“ a objevte spolu s námi magii výborných polévek.
Termín konání: 12.dubna 2018
Místo konání: MAKRO Akademie, Praha
Pořadatel: Asociace školních jídelen České republiky
Cena semináře: 1200 Kč vč. DPH / osoba
980 Kč vč. DPH / osoba – člen AŠJČR
Cena zahrnuje: teoretickou a praktickou část, občerstvení v průběhu konání semináře
Přihlášení na konferenci: on-line přihlašovací formulář na www.asjcr.cz/akce
(kapacita semináře je 80 osob)
Organizační pokyny: vzhledem k programu je nutné si vzít kuchařský pracovní oděv a obuv
Po ukončení semináře obdrží účastníci osvědčení o absolvování.
Program konference:
12. 4. 2018 MAKRO Akademie, Jeremiášova 1249/7, 150 00, Praha – Stodůlky
8:00 – 9:00 prezence účastníků semináře, občerstvení
9:00 zahájení semináře
9:05 – 10:00 TEORETICKÁ ČÁST (SZÚ) 60 minut
-
Jsou polévky v naší zemi stále tradiční součástí jídelníčku? A chutnají polévky dětem ve školních jídelnách? Výsledky studie SZÚ(SISP – Studie individuální spotřeby potravin) a dotazníkového šetření. 10 minut
-
Zelenina v polévkách – realita versus doporučení (návaznost na praktickou část a doplněno o porovnání mezi realitou a doporučením). 20 minut
-
Tuk v polévkách a jeho funkce (návaznost na praktickou část). 10 minut
-
Sůl v polévkách a doporučení jak ochutit polévky s ohledem na dětského strávníka – čím chuť dotáhnout (návaznost na praktickou část). 10 minut
-
Rok polévek – příklad dobré praxe – ŠJ při ZŠ Milady Horákové, Hradec Králové. 10 minut
10:00 – 10:30 coffee break
10:30 – 14:30 PRAKTICKÁ ČÁST (Makro akademie a SZÚ) 240 minut
Nácvik přípravy polévek pod vedením profesionálního týmu Makro akademie.
-
Zeleninové polévky – svět barev a chutí. Jak využít všech vlastností zeleniny, aby měla polévka co nejatraktivnější chuť. Jak uchovávat barevnost polévek. Zelenina
a bylinky.
-
Luštěniny v polévkách. Jaké možnosti skýtá použití luštěnin – luštěniny skryté i přiznané. Luštěniny a bylinky. Jak pracovat s luštěninami, aby co nejméně nadýmaly.
-
Zajímavé a netradiční zavářky.
-
Vývary. Jak připravovat, jak uchovávat jako rozpracovaný polotovar (vhodné nádoby a nutné technické vybavení) = nerudovské „Kam s ním?“
-
Názorná ukázka výdeje polévek pro mladší děti aneb – jídelna posilovnou
do 15:00 závěr semináře
Oběd bude podáván v průběhu konání semináře.