Kontinuální vzdělávací kurzy pro perosnál školních jídelen

Na základě dlouholeté spolupráce se školními jídelnami jsme sestavili Kontinuální kurzy vzdělávání pro zaměstnance školních jídelen. V systému školního stravování dlouhodobě chybí personál a to z řady důvodů. A velice často se stává, že na posty kuchařů nastupují lidé bez kvalifikace tedy bez vyučení v oboru. Vzhledem ke generační obměně odchází zkušení kuchaři, kteří toto vzdělání měli. Setkáváme se pak v praxi s nesprávným či nestandardními postupy přípravy pokrmů, které jsou na úkor chuti a kvality výsledného pokrmu. Kontinuální vzdělávací kurzy jsou zaměřeny právě na základy (od vývarů po svačiny), na práci s čerstvými surovinami, na jednoduché kombinace chutí, které děti jasně rozeznají. Ukážeme si, jak má správně vypadat normovaná porce, jak opatrně zacházet se solí, jak přidávat tuk, jak "nezabít" zeleninu a řadu dalšího.Připraveno je pro vás 10 kurzů, 9 praktických a  jeden teoretický.

1. Navigace ve světě výživy - jediný teoretický kurz, kde se dozvíte řadu informací o živinách, tyto informace vám dáme do souvislostí tak, abyste věděli jak si správně skládat jídlo na talíř, aby každé denní jídlo bylo plnohodnotné. Ukážeme vám přiměřené porce a v zábavném workshopu si ukážeme, co se v potravinách skrývá, jak číst etikety, otestujeme vaše smysly a mnoho dalšího.

2. Začínáme od základů - workshop věnovaný přípravě vývarů a jejich použití k další přípravě omáček a šťáv pod maso. Tedy seminář zaměřený na pokrmy, které děti milují a které lze připravit kvalitně z dobrých surovin s plnou chutí a hlavně bez instantních směsí.

3. I polévky mohou být "sexy" - workshop zaměřený na přípravu polévek, vývarových i zahuštěných (různým způsobem), krémových, na různé tipy vložek do nich. Zaměříme se na množství zeleniny v polévkách, na tuk, který do nich patří a na různé způsoby ochucení. V teoretické části vás seznámíme zajímavým způsobem o výsledcích studií a dotazníkových šetření, popovídáme si o soli.

4. Zelenina smyslná hra barev, chutí a vůní - workshop věnovaný nejpestřejší skupině potravin, která je ale náchylná k tepelné přípravě, ke změnám barvy a konzistence. Přesto skýtá řadu možností jak ji připravovat, kombinovat a ochucovat. Zelenina může být součástí hlavního chodu, příloh, předkrmů. Kurz bude zaměřen, jak na syrovou, tak na tepelně upravenou zeleninu včetně bezmasých pokrmů.

5. Maso - jaké druhy masa se hodí na jaké pokrmy, a jak s ním správně pracovat. Různé klasické i moderní technologie tepelné přípravy.

6. Ryby - Zásady přípravy čerstvých i mražených ryb. Práce s rybou nevyžaduje mnoho času, ale vyžaduje správnou organizaci práce, správné postupy a jednoduché kombinování surovin, vzhledem k výrazné chuti samotné ryby. Umět připravit dobře rybu je opravdový kumšt, a tam, kde děti ryby jedí, tam asi toto umění ovládají.

7. Luštěniny plodiny, které 5 způsoby ovlivňují svět - luštěniny mívají v našich očích pramalou hodnotu, ale opak je pravdou. Tato kouzelná potravina už mnohokrát zachránila lidstvo a pokud jí dáme prostor, pomůže nejen našemu zdraví, ale i ekologii. Jak pracovat s luštěninami - seminář zaměřený na luštěniny v polévkách, hlavních chodech, pomazánkách, salátech a dokonce i v dezertech.

8. Přílohy - tradiční součást české kuchyně, ale jak je připravit lépe, s vyšší nutriční hodnotou a přitom zachovat jejich oblíbenost.

9. Sladké hlavní pokrmy - co si vybavíte jako nejoblíbenější jídlo z dětství? Většinou právě některý ze sladkých pokrmů - tak to bylo a bude, ale je dobré dětem nabídnout pokrmy, které budou i o něčem jiném než o hromadě cukru a mouce. Jak do těchto pokrmů zapracovat ovoce, ořechy nebo třeba tvaroh? Jak splnit podmínku, že pokrm má být pestrý.

10. Svačiny - Mohou být teplé, studené, sladké, slané, ale vždy by měly být vyvážené a pestré. Jak tedy připravit svačiny. Seminář je určen zejména pro mateřské školy, ale v rámci školního stravování lze řadi svačin nabídnout jako předkrmy nebo je nabízet v rámci doplňkového prodeje jako svačiny školáků. Pak tedy budeme hovořit i o Pamlskové vyhlášce a řada receptů bude v souladu s ní.

Přečtěte si také

Je to zase tady - opakujeme kurz Začínáme od základů, který je celý věnovaný omáčkám a šťávám pod maso s využitím vlastních vývarů.Kdy: 10.9. 2019 (7 hodinový praktický kurz)Kde: Makro Akademie Praha StodůlkyCena: 1 500,- Kč / osobuPřihláška: https://akademie.makro.cz/kurz…

Pokračovat ve čtení