Soutěž o nejlepší školní oběd 2017

Smyslem soutěže je ukázat, že školní stravování je zásadním a účinným prostředkem v boji proti dětské obezitě a svým každodenním působením motivuje děti ke zdravému způsobu stravování. Každá školní jídelna má dnes již širokou zásobu receptů zdravých pokrmů a umí je upravit tak, aby byly u dětí oblíbené. Tuto dovednost je třeba ukázat široké veřejnosti právě prostřednictvím této soutěže.

1. Téma soutěže

ZDRAVÍ NA TALÍŘI, KTERÉ VŠEM CHUTNÁ

Do soutěže se přihlašují taková menu, která odpovídají současným moderním trendům a výživovým doporučením (omezování cukru, soli, správný výběr tuků, vhodná kombinace jednotlivých složek pokrmu, dostatek ovoce a zeleniny, využívání nutričně bohatých surovin, čerstvých surovin a lokálních výrobků atd.).

Důležité je, aby to byly pokrmy oblíbené dětskými strávníky.

Moderně, zdravě a chutně.

Forma a účast v soutěži

Soutěž je korespondenční. Zúčastnit se může každá školní jídelna, zapsaná v Rejstříku škol a školských zařízení a provozovaná podle Vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů.

2. Podmínky účasti v soutěži

a) Menu musí být nanormováno na 10 porcí pro žáky věkové kategorie 11 – 14 let (pokud se soutěže zúčastní mateřské nebo střední školy, přepočtou pokrmy pro soutěžní  věkovou kategorii).

b) Pokrmy se musí běžně vyskytovat na jídelním lístku.

c) Menu se bude skládat z polévky, hlavního jídla a dezertu, a případně salátu dle vhodnosti menu.

d) Součástí receptů bude technologický postup.

e) Cena za potraviny na přípravu jedné porce nesmí překročit limit 34,- Kč dle vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů (musí se pohybovat ve stanoveném rozmezí).

f) Přihlašovací formulář naleznete na http://www.vyzivaspol.cz/  nebo www.jidelny.cz/soutezjidelen

g) Výše částky za celé menu musí být uvedena v přihlašovacím formuláři.

h) Součástí přihlašovacího formuláře budou přiložené fotografie soutěžního menu připraveného ve ŠJ. Vyfocené musí být celé menu na ukázku. Při fotografování je důležité vybrat bílý podklad, aby byly fotografované pokrmy zřetelné. Fotografie musí být v dobrém rozlišení, alespoň 2 MB.

i) K přihlašovacímu formuláři bude přiložený autentický jídelní lístek (naskenovaný, musí být vždy čitelný) z týdne, kdy se v ŠJ pokrmy podávaly. Na tomto jídelním lístku mohou být pokrmy zastoupeny jednotlivě nebo i jako celé menu, pokud se tak v jídelně podává.

j) Nanormované receptury včetně fotografií, jídelního lístku a adresy školní jídelny se vyplní na webových stránkách Společnosti pro výživu http://www.vyzivaspol.cz/  nebo www.jidelny.cz/soutezjidelen

k) Součástí přihlašovacího formuláře musí být adresa školní jídelny, kontaktní osoba a spojení na ni, a souhlas s dalším vyžitím přihlášených receptur.

3. Termíny

a) Soutěž bude vyhlášena 16. ledna 2017 na webových stránkách www.vyzivaspol.cz.

b) Uzávěrka korespondenčního kola je 30. 4. 2017.

c) Do konce června budou komisí korespondenční soutěže vybráni finalisté.

d) Výsledky budou vyvěšeny na webových stránkách http://www.vyzivaspol.cz/. Finalisté budou kontaktováni emailem.

e) Celorepublikové finále se bude konat 24. srpna 2017 v Makro akademii Praze.

4. Hodnotící komise

a) Korespondenční soutěže bude v tomto složení:

- odborníci na výživu a školní stravování

- lékař a hygienik

- zástupce Asociace kuchařů a cukrářů

- pracovník školní jídelny

b) V Praze ve finále bude komise rozšířena o:

- předsedu komise

- odborníky na výživu ze Společnosti pro výživu

- dětské strávníky

- zástupci MŠMT, MZdr, ČŠI aj.

- zástupce generálního partnera

- zástupce médií

5. Hodnotící kritéria

- Dodržení podmínek soutěže.

- Dodržení technologického postupu přípravy a jeho vhodnost pro danou věkovou kategorii ve školním stravování.

- Sladění menu po stránce výběru potravin, chutě, vůně a vzhledu. (u korespondenční soutěže dle kvalitních autentických fotografií).

- Dodržení finančního normativu.

- Celková vyváženost menu.

Přihlášené školní jídelny budou hodnoceny anonymně.

6. Finále

- Na základě výsledků korespondenční soutěže bude do finále vybráno 10 týmů z celé republiky.

- Celorepublikového finále se zúčastní soutěžní týmy ve složení vedoucí ŠJ a dvě pracovnice provozu (v případě menších kolektivů stačí vedoucí a 1 pracovnice provozu).

- Soutěžní týmy připraví přihlášené menu, komise pokrmy ohodnotí a vybere 3 nejlepší menu, která budou odměněna finanční částkou:

1. místo 15 000 Kč

2. místo 10 000 Kč

3. místo   5 000 Kč

Ceny vítězům věnuje generální partner soutěže Makro.

Výherci finále budou zveřejněni na výše uvedených webových stránkách.

Přečtěte si také

V úterý dne 27. 9. 2016 byl v Mladé frontě Dnes publikován článek redaktorky Bezděkové pod názvem Školní jídelny: zdravé jen s Aholdem. Čtenář, neorientující se plně v problematice z článku, lehce nabyde dojmu, že Státní zdravotní ústav prosazuje do škol komerční zájmy. Státní zdravotní ústav je odborná a nezávislá organizace, která spolupracuje kromě státních institucí i s nestátními organizacemi (jak na národní, tak na mezinárodní úrovni), jejichž poselstvím je edukace a motivace obyvatelstva s cílem zvyšování zdravotní a nutriční gramotnosti.

Pokračovat ve čtení

0 komentářů ke článku