Klasické i bezlepkové recepty

Přesvědčte se, jak jednoduše připravíte bezlepkový pokrm. Přinášíme pár nápadů, vyzkoušejte je! 

Recepty jsou na 10 porcí pro strávníky věkové kategorie 7-10 let.

POLÉVKY

Zeleninové

 

Bramborová se zeleninou a krupkami

Klasická varianta:

brambory 450 g

zelenina (mrkev 110 g, celer 110 g, petržel 110 g, pórek 110 g, květák 110 g) 550 g

krupky 80 g

olivový olej 100 ml

petrželová nať

sůl

Bezlepková varianta:

brambory 450 g

zelenina (mrkev 110 g, celer 110 g, petržel 110 g, pórek 110 g, květák 110 g) 550 g

bezlepkové vločky 80 g

olivový olej 100 ml

petrželová nať

sůl

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme do vařící vody. Krupky (bezlepkové vločky) osmažíme společně s nakrájenou zeleninou na olivovém oleji a přidáme k bramborám. Dochutíme solí, dovaříme doměkka. Na závěr přidáme nasekanou petrželovou nať.

 

Klasická varianta: energie 7057,1 kJ, bílkoviny 25,6, tuky 104, 79, sacharidy 145, 62 g

Bezlepková varianta: energie 7149,1, bílkoviny 27,84, tuky 108,95, sacharidy 140,5 g

 

 

 

Brokolicová s parmazánem

Klasická varianta:

brokolice 600 g

smetana na vaření 200 ml

máslo 100 g

parmazán 100 g

česnek (3 stroužky)

mletý muškátový oříšek

sůl

Bezlepková varianta: stejná jako klasická   

Postup:

Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky. Na rozpáleném másle podusíme česnek,  přidáme růžičky brokolice, chvilku podusíme a zalijeme vodou. Vaříme, dokud není brokolice měkká. Poté jí rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme solí a mletým muškátovým oříškem. Každou porci posypeme trochou parmazánu.

 

Klasická i bezlepková varianta: energie 6831,7 kJ, bílkoviny 66,17, tuky 134,33, sacharidy 23,37 g

 

Dýňová polévka se zázvorem

Klasická varianta:

dýně 600 g

smetana na vaření 200 ml

cibule 70 g

olivový olej 100 ml

sůl

zázvor

Bezlepková varianta: stejná jako klasická  

 

 

Postup:

Na olivovém oleji orestujeme cibuli, přidáme dýni nakrájenou na menší kousky. Zalijeme vodou a vaříme do měkka. Poté dýni rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme solí a nastrouhaným zázvorem.

 

Klasická i bezlepková varianta: energie 5798,72 kJ, bílkoviny 13,36, tuky 125,23, sacharidy 49,32 g

 

Špenátová polévka s rýží

Klasická varianta:

špenát čerstvý 500 g

cibule 50 g

jarní cibulky 3 ks

rýže 250 g

jogurt bílý 450 ml

vejce (1 ks)

olivový olej 100 ml

česnek 3 stroužky 7,5 g

pažitka

petrželová nať, pažitka

sůl

Bezlepková varianta: stejná jako klasická     

Postup:

Čerstvý špenát opereme ve studené vodě a nakrájíme. Na rozpáleném tuku osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme jarní cibulky a špenát, promícháme a několik minut dusíme. Přidáme rýži, přilijeme vodu a promícháme. Osolíme, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 15 - 20 minut, dokud se rýže a špenát neuvaří. Mezitím rozmícháme jogurt s vejcem, přidáme utřený česnek a vše přidáme do polévky. Již nevaříme. Ozdobíme nasekanou pažitkou nebo petrželovou natí.

 

Klasická i bezlepková varianta: energie 9855,64 kJ, bílkoviny 59,9, tuky 123,68, sacharidy 238,62 g

 

Zeleninová polévka

Klasická varianta:

brambory 500 g

cibule 350 g

mrkev 300 g

chřest 500 g

rajčata 350 g

máslo 100 g

olivový olej 100 ml

sůl

muškátový oříšek

petrželová nať

Bezlepková varianta: stejná jako klasická    

Postup:

Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, mrkev nakrájíme na kolečka. Rajčata oloupeme, odstraníme z nich jadérka a dužinu pokrájíme na kostky. Chřest vložíme do mírně osolené vařící vody a vaříme (bílý 5-8 min., zelený 2-5 min., vaříme nastojato). Na rozpáleném másle s olejem necháme zesklovatět cibuli, přidáme brambory, mrkev a rajčata a vše asi 5 minut dusíme. Zalijeme vodou a asi 15 minut vaříme. Pak vložíme chřest nakrájený na špalíčky, okořeníme muškátovým oříškem a podáváme posypané petrželovou natí.

 

Klasická i bezlepková varianta: energie 9950 kJ, bílkoviny 29,25, tuky 184,35, sacharidy 137,55 g

 

 

 

Rajčatová polévka s fenyklem

Klasická varianta:

rajčata 500 g

fenykl 350 g

cibule 150 g

brambory 500 g

olivový olej 100 ml

bobkový list

římský kmín (mletý)

sůl

Bezlepková varianta:stejná jako klasická     

Postup:

Rajčata spaříme horkou vodou, následně ponoříme do studené vody a oloupeme. Pokrájíme je na kousky a společně s oloupanými a na kostky nakrájenými bramborami zalijeme vodou, přidáme bobkový list, cibuli, římský kmín. Povaříme do změknutí.

Fenykl nakrájíme na tenké plátky, které orestujeme na rozpáleném oleji. Hotovou polévku rozmixujeme a osolíme. Na talířích ji ozdobíme orestovaným fenyklem.

Klasická i bezlepková varianta: energie 6237,7 kJ, bílkoviny 25, tuky 103,5, sacharidy 108,7g

 

Pórková polévka s ovesnými vločkami

Klasická varianta:

pórek 500 g

olej olivový 100 ml

jemné ovesné vločky 80 g

vejce 4 ks 200 g

pažitka (nebo petrželová nať)

sůl

kmín (drcený)

Bezlepková varianta:

pórek 500 g

olej olivový 100 ml

bezlepkové vločky 80 g

vejce 4 ks 200 g

pažitka (nebo petrželová nať)

sůl

kmín (drcený)

Postup:

Ovesné vločky (bezlepkové vločky) namočíme asi na 30 min. do studené vody. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Na rozehřátém tuku ho krátce podusíme, přidáme sůl, drcený kmín a zalijeme vodou. Ovesné vločky scedíme a vložíme do vařící polévky, necháme spolu s pórkem uvařit doměkka. Až je polévka hotová, zašleháme do ní vejce, provaříme a podáváme ozdobené s nasekanou pažitkou nebo petrželovou natí.

 

Klasická varianta: energie 6720,4 kJ, bílkoviny 46,48, tuky 124,54, sacharidy 66,24 g

Bezlepková varianta: energie 6806 kJ, bílkoviny 45,6, tuky 126,3, sacharidy 71,2 g

 

Mrkvová polévka

Klasická varianta:

cibule 350 g

máslo 100 g

mrkev 650 g

krupky 80 g

sůl

petrželová nať

Bezlepková varianta:

cibule 350 g

máslo 100 g

mrkev 650 g

bezlepkové vločky 80 g

sůl

petrželová nať

Postup:

Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a necháme zesklovatět na másle. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky a přidáme k cibuli. Za stálého míchání společně orestujeme. Zalijeme vodou, přidáme propláchnuté krupky (bezlepkové vločky) a povaříme, dokud mrkev nezměkne. Dochutíme solí, podáváme s nasekanou petrželkou.  

 

Klasická varianta: energie 5 739,5 kJ, bílkoviny 19,46, tuky 85,09, sacharidy 118,27 g

Bezlepková varianta: energie 5831,5 kJ, bílkoviny 21,7, tuky 89,25, sacharidy 113,15 g

 

Květáková polévka

Klasická varianta:

květák 600 g

cibule 200 g

olivový olej 100 ml

ovesné vločky 80 g

smetana (zakysaná) 500 g

mléko 250 ml

sůl

muškátový květ

citrónová šťáva

petrželová nať

Bezlepková varianta:

květák 600 g

cibule 200 g

olivový olej 100 ml

bezlepkové vločky 80 g

smetana (zakysaná) 500 g

mléko 250 ml

sůl

muškátový květ

citrónová šťáva

petrželová nať

Postup:

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme květák rozebraný na menší očištěné růžičky a podusíme. Přilijeme vodu a v mléce namočené ovesné vločky (bezlepkové vločky), osolíme, přidáme muškátový květ a povaříme asi 10 minut. Polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou a citrónovou šťávou, přisypeme najemno nakrájenou petrželovou nať a drobné růžičky květáku.

 

Klasická varianta: energie 9725,9 kJ, bílkoviny 50,43, tuky 185,19, sacharidy 101,84 g

Bezlepková varianta: energie 9811,5 kJ, bílkoviny 49,55, tuky 186,95, sacharidy 106,8 g

 

Krém z červené řepy

Klasická varianta:

červená řepa 500 g

cibule (červená) 350 g

smetana (zakysaná) 500 g

sůl

petrželová nať

Bezlepková varianta: stejná jako klasická

Postup:

Červenou řepu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Uvaříme jí do měkka, slijeme, necháme vychladnout. Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme a s kousky vychladlé společně rozmixujeme za přidávání vody až do hladké konzistence. Krém z řepy osolíme a dáme vychladit do lednice. Vychladlý krém dáme do talířů nebo misek, každou porci ozdobíme v prostředku zakysanou smetanou a posypeme nasekanou petrželovou natí.

 

Klasická i bezlepková varianta: energie 7069kJ, bílkoviny 25,9, tuky 77,05,sacharidy 77,6g  

 

Polévky zeleninové s luštěninou

Zeleninová polévka s červenou čočkou

Klasická varianta:

cibule 200 g

mletá paprika sladká

rajčata 100 g

mrkev 100 g

řapíkatý celer 100 g

brambory 150 g

červená čočka 250 g

olej 100 ml

sůl

bobkový list 5 g

Bezlepková varianta: stejná jako klasická

Postup:

Červenou čočku propláchneme studenou vodou. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody. Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme sladkou červenou papriku, mírně podusíme a přidáme předem spařené a oloupané rajčata, mrkev, bobkový list. Podušenou směs rajčat a mrkve nalijeme do hrnce s bramborami. Přidáme červenou čočku a dovaříme, až jsou brambory i čočka měkké.  

 

Klasická i bezlepková varianta: energie 6075,73 kJ, bílkoviny 32,25, tuky 102,25, sacharidy 99,77 g

 

Minestrone

Klasická varianta:

brambory 100 g

cibule 80 g

česnek 60 g

olej 100 ml

mrkev 80 g

celer bulva 80 g

hlávkové zelí 80 g

rajčata 80g

fazole vařené 100 g

bobkový list 5 g

bazalka 25 g

tymián 25 g

sůl

rajčatový protlak 50 ml

 

Bezlepková varianta:

 brambory 100 g

cibule 80 g

česnek 60 g

olej 100 ml

mrkev 80 g

celer bulva 80 g

hlávkové zelí 80 g

rajčata 80g

fazole vařené 100 g

bobkový list 5 g

bazalka 25 g

tymián 25 g

sůl

bezlepkový rajčatový protlak 50 ml

 

Postup:

Na rozpáleném oleji orestujeme na kostky nakrájenou mrkev a celer, přidáme nakrájené brambory, cibuli, česnek, tymián a vše dále restujeme. Postupně přidáváme další ingredience – bobkový list, rajčatový protlak a zalijeme vodou. Přidáme zelí, přivedeme k varu, přidáme rajčata, fazole, bazalku a sůl. Vaříme doměkka.

     

Klasická varianta: energie 6395,5 kJ, bílkoviny 20,01, tuky 102,05, sacharidy 78,69 g

Bezlepková varianta: energie 6471,5 kJ, bílkoviny 18,76, tuky 103, sacharidy 96,64 g

 

 

Polévky luštěninové se zeleninou a luštěninové

Čočková polévka s bramborem (luštěninová se zeleninou)

Klasická varianta:

150 g čočky

150 g brambor

mrkev 100 g

celer 100 g

petržel 100 g

olej 100 ml

cibule 80 g

sůl

ocet na dochucení

česnek

Bezlepková varianta: stejná jako klasická

Postup:

Přebranou a propláchnutou čočku uvaříme do poloměkka, přidáme k ní nakrájené brambory. Na tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, podusíme a přidáme k čočce s brambory. Osolíme a dovaříme doměkka. Nakonec dochutíme solí, octem a prolisovaným česnekem.

 

Klasická i bezlepková varianta: energie 5474,7 kJ, bílkoviny 21,07, tuky 102,14, sacharidy 67,98 g

 

Cizrnová polévka s cuketou a pórkem (luštěninová se zeleninou)

Klasická varianta:

cizrna 200 g

pórek 100 g

cibule 80 g

cuketa 200 g

rajčata 350 g

olej 100 ml

česnek

sůl

bobkový list

parmazán nastrouhaný 10 g

Bezlepková varianta: stejná jako klasická

Postup:

Předem namočenou cizrnu scedíme, propláchneme, zalijeme vodou a dáme vařit s bobkovým listem. Rajčata spaříme, oloupeme. Na oleji podusíme oloupanou cibuli nakrájenou na kolečka, pórek nakrájený na kostičky, nakrájenou cuketu (neoloupanou). Po několika minutách přidáme nadrobno nakrájený česnek, rajčata a podušenou směs přidám do hrnce s cizrnou. Osolíme, přivedeme k varu a vaříme doměkka. Každou porci polévky na talíři posypeme strouhaným parmazánem.

Klasická i bezlepková varianta: energie 7123,2 kJ, bílkoviny 51,37, tuky 115,84, sacharidy 77,93 g

 

Fazolová polévka se zakysanou smetanou (luštěninová)

Klasická varianta:

fazole 300 g

cibule 80 g

soda bikarbona 1 lžička

olej 100 ml

sůl

zakysaná smetana 100 g

česnek

majoránka

Bezlepková varianta: stejná jako klasická

Postup:

Fazole přebereme, propláchneme, zalijeme vodou a necháme několik hodin namáčet. Vodu slijeme a v čerstvé vodě se sodou bikarbonou uvaříme doměkka. Asi 1/3 uvařených fazolí odebereme, zbylou část rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme česnekem a majoránkou. K rozmixované a dochucené části polévky přidáme celé odebrané fazole, zamícháme. Podáváme se zakysanou smetanou.

Klasická varianta i bezlepková varianta: energie  7581,2 kJ, bílkoviny 42,62, tuky 118,14, sacharidy 133,08 g

 

Hrachová polévka (luštěninová)

Klasická varianta:

hrách žlutý 300 g

cibule 80 g

olej 100 ml

mouka hladká 100 g

sůl

česnek

majoránka

zázvor

tvrdý sýr nastrouhaný 50 g

Bezlepková varianta:

hrách žlutý 300 g

cibule 80 g

olej 100 ml

bezlepková mouka 100 g

sůl

česnek

majoránka

zázvor

tvrdý sýr nastrouhaný 50 g

Postup:

Hrách přebereme, namočíme přes noc do vody. Vodu slijeme a v čerstvé vodě uvaříme do měkka. Na oleji zpěníme cibuli a připravíme světlou jíšku. Zalijeme vodou, rozšleháme, dochutíme solí. Přidáme uvařený hrách, prolisovaný česnek, majoránku a nastrouhaný zázvor. Podáváme s nasucho opraženou bagetkou posypanou nastrouhaným sýrem.   

 

Klasická varianta: energie  7295,7 kJ, bílkoviny 46,97, tuky 111,14, sacharidy 132,13 g

Bezlepková varianta: energie  7177,7 kJ, bílkoviny 41,37, tuky 113,74, sacharidy 141,73 g

 

 

Drůbež, králík

Dušené kuře s brokolicí a květákem

Klasická varianta:

kuře (kuřecí stehna) 2500 g

květák 200 g

brokolice 200 g

sůl

olej 100 ml

mouka hladká 100 g

muškátový květ mletý

rozmarýn

smetana zakysaná 200 ml

Bezlepková varianta:

kuře (kuřecí stehna) 2500 g

květák 200 g

brokolice 200 g

sůl

olej 100 ml

mouka hladká bezlepková 100 g

muškátový květ mletý

rozmarýn

smetana zakysaná 200 ml

 

Postup:

Kuře zbavíme kůže, rozdělíme ho na kousky, které osolíme a posypeme mletým muškátovým květem. Na rozpáleném oleji maso osmahneme z obou stran, podlijeme vodou, přidáme rozmarýn a dusíme doměkka. Mezitím uvaříme v osolené vodě květák a brokolici, scedíme a rozebereme na růžičky.

Měkké maso vyjmeme, do šťávy přilijeme mouku rozmíchanou s trochou vody, povaříme a odstavíme. Do odstaveného pokrmu vmícháme smetanu, maso vykostíme a společně se zeleninou vložíme do omáčky a krátce prohřejeme.

 

Klasická varianta: energie  24282 kJ, bílkoviny 468,8, tuky 397,7, sacharidy 84,7 g

Bezlepková varianta: energie  24164 kJ, bílkoviny 463,2, tuky 400,3, sacharidy 94,3 g

 

 

 

Krůtí závitky s mozzarellou

Klasická varianta:

krůtí prsa 1000 g

mozzarella 250 g

česnek

rozmarýn

tymián

olej 100 ml

široké nudle 500 g

máslo 10 g

rajčata 300 g

sůl

petrželová nať

bazalka

Bezlepková varianta:

krůtí prsa 1000 g

mozzarella 250 g

česnek

rozmarýn

tymián

olej 100 ml

široké nudle rýžové (bezlepkové) 500 g

máslo 10 g

rajčata 300 g

sůl

petrželová nať

bazalka

Postup:

Krůtí prsa nakrájíme na plátky, omyjeme, osušíme a osolíme. Mozzarellu nakrájíme na tenké nudličky, česnek oloupeme a najemno nasekáme. Kousky mozzarelly, česneku, rozmarýnu a tymiánu rozdělíme na plátky masa, srolujeme a sepneme. Na rozehřátém oleji opečeme z obou stran. Podlijeme vodou a dusíme. Hotové závitky vyjmeme, udržujeme teplé, omáčku povaříme, dochutíme dle potřeby solí.

Mezitím ve vařící osolené vodě uvaříme široké nudle (dle návodu na obalu). Rajčata omyjeme, rozkrojíme, odstraníme jadérka a dužinu nakrájíme na malé kousky. Na rozpuštěném másle krátce osmahneme rajčata, přidáme k nim scezené nudle a společně podusíme. Nakonec vmícháme nasekanou petrželovou nať a bazalku.

Klasická varianta: energie  24164 kJ, bílkoviny 463,2, tuky 400,3, sacharidy 94,3 g

Bezlepková varianta: energie 19218,3 kJ, bílkoviny 314,32, tuky 172,65, sacharidy 434,93 g

 

 

Králičí stehna s mrkví a olivami

Klasická varianta:

králičí stehna 10 ks

mrkev 300 g

máta

česnek

olivový olej 50 ml

citrónová kůra

černé olivy 150 g

mouka hladká 50 g

sůl

Bezlepková varianta:

králičí stehna 10 ks

mrkev 300 g

máta

česnek

olivový olej 50 ml

citrónová kůra

černé olivy 150 g

mouka hladká bezlepková 50 g

sůl

Postup:

Maso omyjeme a osušíme. Listy máty opereme, posekáme, promícháme s nadrobno nakrájeným česnekem, olivovým olejem a citrónovou kůrou. Připravenou směsí potřeme stehna a necháme asi 30 minut odležet. Pak je osmahneme, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, olivy a krátce opečeme. Zaprášíme moukou, zalijeme vodou a citrónovou šťávou. Pečeme asi 50 minut, pak osolíme.

 

Klasická varianta: energie 11 951,5 kJ, bílkoviny 355,75, tuky 1713,05, sacharidy 55,75 g

Bezlepková varianta: energie 11 892,5 kJ, bílkoviny 352,95, tuky 114,35, sacharidy 60,55 g

 

 

Rybí polévka a ryby

Rybí polévka se zeleninou

Klasická varianta:

rybí maso (250 g treska, 250 g losos) 500 g

rajčata 200 g

česnek

sůl

mletý pepř

šafrán

bobkový list

fenykl 100 g

cibule 150 g

pórek 150 g

olivový olej 100 ml

Bezlepková varianta: stejná jako klasická  

Postup:

Na části rozpáleného oleje (asi 50 ml) zprudka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a pórek, přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, prolisovaný česnek, pepř, bobkový list, fenykl nakrájený na malé kousky, šafrán, zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 30 minut. Na zbylém oleji osmahneme menší kousky mírně osoleného rybího masa, které vložíme do polévky a vaříme ještě si 15 min.

 

Klasická i bezlepková varianta: energie 3559,7 kJ, bílkoviny 101,85, tuky 35,85, sacharidy 24,6 g

 

Tilápie se směsí luštěnin a rajčat

Klasická varianta:

filet tilápie 1200 g

olivový olej 100 ml

cibule 150 g

rajčata 250 g

čočka 120 g

červené fazole 120 g

citrón 1 ks

sůl

zázvor

Bezlepková varianta: stejná jako klasická

Postup:

Filety z tilápie nakrájíme na porce, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a pečeme v konvektomatu při cca 160 st. asi 20 min. Předem namočené luštěniny scedíme a vaříme v čisté vodě do poloměkka. Po uvaření scedíme a společně je promícháme.  Na oleji spěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme spařená a oloupaná rajčata a podusíme. Ke směsi přidáme promíchané luštěniny, vše dochutíme solí, pepřem a nastrouhaným zázvorem. Rybu podáváme servírovanou na směsi luštěnin s rajčaty.

 

Klasická i bezlepková varianta: energie 13457,85 kJ, bílkoviny 294,198, tuky 115,534, sacharidy 156,778 g

 

 

 

Zapečené mahi-mahi

Klasická varianta:

filet mahi-mahi 1200 g

citrónová šťáva

olej 150 ml

česnek

bazalka čerstvá

tymián čerstvý

bílý jogurt 150 g

Bezlepková varianta: stejná jako klasická

 

 

Postup:

Filety mahi-mahi opláchneme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a necháme odpočinout asi 10 min. Vložíme do olejem vymazaného pekáče, posypeme nadrobno nasekaným česnekem, bazalkou, pokapeme olejem a dáme péct. Před dokončením zalijeme bílým jogurtem, ve kterém rozmícháme nasekaným tymián a sůl. Zapečeme a podáváme.

 

Klasická i bezlepková varianta: energie 10120,5 kJ, bílkoviny 245,55, tuky 156,45, sacharidy 7,8 g

 

Vepřové maso

Vepřové kotlety se špenátem a sýrem

Klasická varianta:

vepřová kotleta bez kosti 1000 g

špenát čerstvý 500 g

sýr eidam 300 g

jarní cibulka 400 g

sůl

mletý pepř

olej 150 ml

Bezlepková varianta: stejná jako klasická

Postup:

Plátky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi. Na vymaštěný pekáč klademe opečené kotlety, na které navrstvíme spařený a osolený špenát promíchaný s jemně nakrájenou jarní cibulkou. Každou kotletu se špenátem posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme.

Klasická i bezlepková varianta: energie 15136,02 kJ, bílkoviny 334,3, tuky 238,8, sacharidy 31,6 g

 

 

Vepřové koule s cizrnou

Klasická varianta:

vepřová plec 1000 g

cizrna 300 g

cibule 200 g

olej 150 ml

česnek

sůl

majoránka

strouhanka 50 g

vejce 50 g

Bezlepková varianta:

vepřová plec 1000 g

cizrna 300 g

cibule 200 g

olej 150 ml

česnek

sůl

majoránka

bezlepková strouhanka 50 g

vejce 50 g

Postup:

Předem namočenou cizrnu scedíme, uvaříme v čisté vodě do měkka. Opláchnuté maso, oloupanou cibuli a cizrnu pomeleme, dochutíme solí, česnekem, majoránkou a pomocí vajec a strouhanky vymícháme směs. Ze směsi tvoříme koule o velikosti většího vejce, klademe na vymazaný plech, podlijeme vodou a v konvektomatu pečeme asi 30 min (nejdříve asi 20 min. při 160 st., a pak při 200 st. asi 10 min.). Šťávu vydusíme, zaprášíme mukou, zalijeme vodou, rozšleháme a provaříme.

 

Klasická varianta: energie 16755,5 kJ, bílkoviny 266,9, tuky 246,1, sacharidy 133,3 g

Bezlepková varianta: energie 16484,5 kJ, bílkoviny 263,2, tuky 247, sacharidy 119,7 g

 

Vepřové nudličky se zeleninou

Klasická varianta:

vepřová kýta bez kosti 1000 g

cibule 500 g

mrkev 100 g

pórek 100 g

čínské zelí 100 g

olej 100 ml

sůl

Bezlepková varianta: stejná jako klasická

Postup:

Maso nakrájíme na nudličky, mrkev, cibuli a čínské zelí nakrájíme nahrubo. Na oleji prudce osmahneme kousky masa, osolíme a přidáme mrkev, cibuli a zelí. Všechno společně podusíme a ke konci přidáme na kolečka nakrájený pórek.

 

Klasická i bezlepková varianta: energie 9628 kJ, bílkoviny 221,4, tuky134,3, sacharidy 45,35 g

 

Zapečené vepřové řízky s čedarem

Klasická varianta:

vepřová panenka 1000 g

olej 100 ml

sůl

mletý pepř

cuketa 200 g

rajčata 300 g

bazalka

smetana 250 ml

čedar 300 g

Bezlepková varianta: stejná jako klasická

Postup:

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a na rozpáleném tuku z obou stran prudce opečeme. Opečené maso naklademe do vymaštěného pekáče a připravíme si směs cukety (nahrubo nastrouhané), na malé kousky nakrájených rajčat, lístků bazalky a smetany. Dochutíme solí a navrstvíme na plátky masa. Na povrch klademe plátky čedaru. Zapékáme asi 20 min. při 180 st.

 

Klasická i bezlepková varianta: energie 17884,86 kJ, bílkoviny 292,8, tuky 300,74, sacharidy 29,4 g

 

Bezmasé pokrmy

Bramborové noky se špenátovou omáčkou

Klasická varianta:

brambory 1500 g

mouka hrubá 400 g

krupice 100 g

vejce 40 g

sůl

olivový olej 100 ml

cibule 1 ks 120 g

špenátové listy 400 g

smetana (na vaření) 300 ml

česnek

pepř mletý

nastrouhaný parmazán 100 g

Bezlepková varianta:

brambory 1500 g

mouka sójová hrubá bezlepková 400 g

krupice bezlepková 100 g

vejce 40 g

sůl

olivový olej 100 ml

cibule 1 ks 120 g

špenátové listy 400 g

smetana (na vaření) 300 ml

česnek

pepř mletý

nastrouhaný parmazán 100 g

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme. Osolíme, přidáme vejce, hrubou mouku, krupici (bezlepkové) a vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme noky, které uvaříme v osolené vodě. Uvařené noky scedíme, na talíři přelijeme špenátovou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmazánem. 

Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme na rozpáleném oleji. Špenátové listy opereme, jemně nasekáme a přidáme k cibuli. Podusíme za občasného promíchání, zalijeme smetanou, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř. Povaříme asi 10 minut.

 

Klasická varianta: energie 19625,8 kJ, bílkoviny 142,88, tuky 187,44, sacharidy 602,24 g

Bezlepková varianta: energie 21136,8 kJ, bílkoviny 238,28, tuky 265,04, sacharidy 434,94 g

 

Nudle s bazalkovým pestem a vlašskými ořechy

Klasická varianta:

široké nudle 400 g

sůl

mletý pepř

petrželová nať

jádra vlašských ořechů 150 g

parmazán strouhaný 150 g

česnek

citrónová šťáva

špenátové lístky 400 g

 

Bezlepková varianta:

široké nudle rýžové (bezlepkové) 400 g

sůl

mletý pepř

petrželová nať

jádra vlašských ořechů 150 g

parmazán strouhaný 150 g

česnek

citrónová šťáva

špenátové lístky 400 g

Postup:

Nudle uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a ponecháme trochu vody z nich. Rozmixujeme petrželku, ořechy, parmazán, česnek, citrónovou šťávu a vodu z těstovin, osolíme a opepříme. Pesto přidáme ke scezeným nudlím, vmícháme opláchnuté lístky špenátu, dle potřeby přidáme trochu vody z těstovin. Podáváme ozdobené ořechy a parmazánem.

 

Klasická varianta: energie 13154 kJ, bílkoviny 137,75, tuky 150,3, sacharidy 302,25 g

Bezlepková varianta: energie 13154 kJ, bílkoviny 107,75, tuky 136,3, sacharidy 358,25 g

 

Čočkové karbanátky

Klasická varianta:

čočka 500 g

vejce 40 g

brambory vařené 500 g

cibule 100 g

strouhanka 50 g

olej 150 ml

sůl

kmín

majoránka

Bezlepková varianta:

čočka 500 g

vejce 40 g

brambory vařené 500 g

cibule 100 g

bezlepková strouhanka 50 g

olej 150 ml

sůl

kmín

majoránka

Postup:

Doměkka uvařenou čočku prolisujeme, přidáme sůl, majoránku, kmín, prolisované uvařené brambory, cibuli zpěněnou cibuli zpěněnou na oleji, strouhanku a vše spojíme vejci. Tvoříme karbanátky, které obalujeme ve vajíčku a strouhance a smažíme.

Klasická varianta: energie 15074 kJ, bílkoviny 139,25, tuky 158,98, sacharidy 360,97 g

Bezlepková varianta: energie 14803 kJ, bílkoviny 135,55, tuky 159,88, sacharidy 347,37 g

 

Špenátové a cuketové lasagne

Klasická varianta:

čerstvý špenát 1000 g

cuketa čerstvá 1000 g

lasagne 500 g

olivový olej 100 ml

česnek

sůl

máslo 250 g

mouka hladká 400 g

mléko 1200 ml

smetana 12% 500 ml

nastrouhané tofu (uzené) 250 g

parmazán 250 g

Bezlepková varianta:

čerstvý špenát 1000 g

cuketa čerstvá 1000 g

lasagne 500 g

olivový olej 100 ml

česnek

sůl

máslo 250 g

mouka hladká bezlepková 400 g

mléko 1200 ml

smetana 12% 500 ml

nastrouhané tofu (uzené) 250 g

parmazán 250 g

 

Postup:

Z másla, hladké mouky (bezlepkové) a mléka připravíme bešamel, povaříme, osolíme. Plátky lasagní povaříme v mírně osolené vodě s olivovým olejem a po vyjmutí zchladíme ve studené vodě. Cukety oloupeme, podélně rozkrojíme, vyndáme střední část a nakrájíme na menší kousky, které na rozehřátém olivovém oleji osmahneme společně s nadrobno nasekaným česnekem a opláchnutými listy čerstvého špenátu. Na dno gastronádoby nalijeme vrstvu bešamelu, na kterou vrstvíme cukety se špenátem a posypeme nastrouhaným tofu, pak klademe plátky lasagní, pokračujeme vrstvou omáčky, cukety se špenátem a sýrem, opět klademe plátky lasagní, omáčku, cuketu, špenát, sýr a poslední vrstvu lasagní, které zalijeme smetanou s nastrouhaným parmazánem. Dle množství surovin mohou být i čtyři vrstvy, končíme vždy vrstvou lasagní se smetanou a parmazánem.  Pečeme při cca 160st. asi 45 min.

Klasická varianta energie 41484 kJ, bílkoviny 357,95, tuky 500,38, sacharidy 978,03 g

Bezlepková varianta: energie 41156 kJ, bílkoviny 283,55, tuky 512,18, sacharidy 1075,63 g

 

 

Luštěninová jídla:

Zapečená čočka

Klasická varianta:

čočka 500 g

jáhly 250 g

cibule 150 g

slanina 200 g

sůl

mletý pepř

mletá paprika sladká

majoránka

Bezlepková varianta: stejná jako klasická

Postup:

Čočku propláchneme studenou vodou, necháme několik hodin nabobtnat. Po scezení uvaříme v čisté vodě téměř doměkka, ale necedíme (prozatím). Jáhly dvakrát spaříme vroucí vodou, přidáme je do vody s čočkou, dovaříme společně doměkka a scedíme.

Na pánvi rozškvaříme nadrobno nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a osmahneme dozlatova. Osolíme, opepříme a těsně před dosmažením přidáme mletou sladkou papriku. Vmícháme do uvařené čočky a jáhel, promícháme a zapečeme při teplotě cca 180 st. asi 30 min.

 

Klasická i bezlepková varianta: energie 14282,18 kJ, bílkoviny 170,92, tuky 90,214, sacharidy 431,559 g

 

Červené fazole se zelím

Klasická varianta:

červené fazole 500 g

zelí kysané 1500 g

mletý pepř

sůl

smetana zakysaná 200 ml

mouka hladká 100 g

Bezlepková varianta:

červené fazole 500 g

zelí kysané 1500 g

mletý pepř

sůl

smetana zakysaná 200 ml

mouka hladká bezlepková 100 g

Postup:

Fazole propláchneme, namočíme na několik hodin do vody, scedíme a v čerstvé vodě uvaříme téměř do měkka. Přidáme na nudličky nakrájené zelí a dovaříme do měkka. Zahustíme moukou rozmíchanou v zakysané smetaně, osolíme, opepříme.

 

Klasická varianta: energie 11235,09 kJ, bílkoviny 146,079, tuky 42,195, sacharidy 438,225 g

Bezlepková varianta: energie 11117,09 kJ, bílkoviny 140,479, tuky 44,745, sacharidy 447,825 g

Sladké pokrmy

Pohankový nákyp s ovocem

Klasická varianta:

pohanka 500 g

jablka 150 g

hrušky 150 g

máslo 200 g

cukr 50 g

skořice

sůl

Bezlepková varianta: stejná jako klasická

Pohanku propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě. Na másle podusíme cukrem ochucená nakrájená jablka (bez jádřinců) a hrušky. Do gastronádoby klademe střídavě vrstvy pohanky a ovoce, poslední vrstvou je pohanka, kterou polijeme máslem a zapečeme. Ovoce lze použít dle sezónnosti.

 

Klasická i bezlepková varianta: energie 14785,5 kJ, bílkoviny 68,25, tuky 176,55, sacharidy 397,8 g

 

Lívance z ovesných vloček

Klasická varianta:

ovesné vločky 50 g

mouka polohrubá 200 g

mléko 200 ml

vejce 2 ks

sůl

cukr 20 g

zakysaná smetana 200 ml

čerstvé ovoce, příp. banány 1500 g

ořechy, semínka 200 g

olej 100 ml

Bezlepková varianta:

vločky bezlepkové 50 g

mouka polohrubá bezlepková 200 g

mléko 200 ml

vejce 2 ks

sůl

cukr 20 g

zakysaná smetana 200 ml

čerstvé ovoce, příp. banány 1500 g

ořechy, semínka 200 g

olej 100 ml

Postup:

Smícháme vločky, mouku, cukr a sůl, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozmícháme v mléce a přidáme k sypké směsi. Z bílků připravíme tuhý sníh, který přidáme k těstu. Lehce promícháme a pečeme malé lívanečky, které zdobíme zakysanou smetanou, čerstvým nakrájeným ovocem či semínky.

 

Klasická varianta: energie 17581 kJ, bílkoviny 97,05, tuky 262,9, sacharidy 336,3 g

Bezlepková varianta: energie 17570,5 kJ, bílkoviny 94,7, tuky 265, sacharidy 363 g

 

Přílohy:

Přílohy je nutné volit buď přirozeně bezlepkové či připravovat v bezlepkové úpravě – to platí zejména pro těstoviny (i kuskus), knedlíky, halušky. Vhodné jsou kombinace rýže a pohanky, pohanky a jáhly, brambor a pohanky, jáhly se zeleninou, rýže s čočkou, polentový či pohankový knedlík. Uvádíme pár příkladů vhodných pro klasickou i bezlepkovou variantu.

 

Pohanková rýže s pórkem

rýže 600 g

pohanka 150 g

olej 50 ml

pórek 300 g

sůl

Rýži a pohanku propereme ve studené vodě, osmahneme je na oleji, osolíme a zalijeme vodou. Dusíme v konvektomatu. Hotovou směs promícháme s nakrájeným pórkem.

energie 11034 kJ, bílkoviny 58,95, tuky 7,05, sacharidy 553,8 g

 

 

Pohankový celozrnný knedlík

pohanka 350 g

celozrnná mouka (bezlepková mouka) 350 g

sůl

vejce 2 ks

pohanku propereme, uvaříme ve vodě. Po vychladnutí smícháme s moukou a vejci, vyválíme šišky a vaříme v osolené vodě. Hotové krájíme na plátky.

energie 10332 kJ, bílkoviny 89,25, tuky 23,85, sacharidy 415,75 g

 

Jáhly se zeleninou

jáhly 650g

mrkev 110 g

zelený hrášek 100 g

červená paprika 110g

olivový olej 100 ml

sůl

bazalka

Jáhly propláchneme, spaříme horkou vodou a v mírně osolené vodě uvaříme. Na oleji orestujeme nakrájenou mrkev, papriku a přidáme hrášek. Dochutíme solí a bazalkou. Směs zeleniny promícháme s uvařenými jáhly.

energie 10493 kJ, bílkoviny 86,15, tuky 17,25, sacharidy 484,4 g

 

Polentové halušky

kukuřičná mouka (polenta) 350 g

jáhly 400 g

sůl

směs bylin (bazalka, tymián, libeček)

olivový olej

Postup:

Jáhly propláchneme, spaříme horkou vodou a v mírně osolené vodě uvaříme na kaši, do které vmícháme kukuřičnou mouku. Ochutíme směsí bylin (bazalka, tymián, libeček) a tvoříme menší halušky, které krátce povaříme ve vodě. Po vyjmutí promastíme olejem.

energie 11373 kJ, bílkoviny 74,9, tuky 24, sacharidy 531 g

 

 

Rýže s čočkou

rýže 350 g

čočka červená 350 g

olej olivový 100 ml

cibule šalotka 250 g

Postup:

Propláchnutou čočku uvaříme doměkka, scedíme, rýži propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Na oleji zpěníme nakrájenou šalotku a všechno dohromady smícháme.

energie 10423 kJ, bílkoviny 111,3, tuky 4,6, sacharidy 461,7 g

 

 

Přečtěte si také

Je i ve Vaší školní jídelně strávník, které musí dodržovat bezlepkovou dietu? Nevíte, které suroviny můžete používat a které ne? Sepsali jsme pro Vás základní informace o bezlepkové dietě a věříme, že Vám pomohou.

Pokračovat ve čtení

0 komentářů ke článku